Party, samba, ohňostroje - karneval v Riu začíná

Rio de Janeiro – Čtyřicet dní před Velikonocemi v Brazílii každoročně startuje svátek samby a nádherných kostýmů, legendární karneval v Rio de Janeiru. Výjimkou není ani letošní ročník a organizátoři opět slibují, že půjde o nejdivočejší party světa. Návštěvníky čekají podmanivé rytmy, nespoutané tance, ohňostroje, zpěv a veselí. Kvůli dosud nevysvětleným požárům ale bohužel některé školy samby nebudou moci své taneční umění před miliony diváků předvést.

Každý rok se na tradiční soutěž jednotlivé školy samby připravují celé měsíce. Tři z nich však budou v klání o nejlepší taneční vystoupení během průvodu chybět. Jejich skladiště s tisícovkami kostýmů totiž před měsícem vyhořela. Policie činy neznámých žhářů šetří, dosud však nikoho nezadržela.

„Na jedné straně jsem smutný z toho, co se stalo. Na druhou stranu doufám, že se nám i tak povede na Sambadromu ukázat v tom nejlepším světle,“ věří prezident jedné z poškozených institucí Nilo Figueiredo. Na zkoušky jeho školy Portela se přitom už přišly podívat tisíce lidí.

Za zvuků bubnů a zasypán třásněmi předal starosta Eduardo Paes symbolický klíč k Riu de Janeiru. Mýtická postava král Momo, který vládne karnevalu, pak zahájil svátek tance hudby a alkoholu.

Karneval v Riu navštíví každý rok skoro milion turistů a do brazilského rozpočtu pumpuje obrovské peníze. Vrcholem festivalu je tradiční průvod, který kromě turistů a lidí v ulicích sledují i miliony diváků v televizním přímém přenosu.

Karneval ale není jen v Riu. Letošní novinkou bude přímý přenos na YouTube z průvodů v Salvadoru de Bahia na severovýchodě Brazílie. Oslavy v celé zemi potrvají bez přestávky až do popeleční středy, tedy do 9. března.