Povstalci v Libyi: Vyhrajeme, nebo zemřeme. Není cesta zpět.

Brega - Ve městě Brega se tvrdě bojovalo ještě před pár dny, fronta se teď ale posunula o kousek dál, a tak se tady šikují bojové jednotky. Povstalci mají rakety, protiletadlové zbraně, samopaly, ale i pušky z druhé světové války. Jsou odhodláni za svou věc i zemřít. Na místě natáčel zvláštní zpravodaj ČT Petr Zavadil.

Rebelové jsou plni odhodlání, a to i přeběhlíci z Kaddáfího armády. „Moji hoši pořád trénují. Nejradši by Kaddáfímu u něj doma v Syrtu zakroutili krkem ještě dnes,“ říká bývalý plukovník Kaddáfího armády Muhammad Samir.

Jenže už boj o nedaleký Bin Džavád vládním odpůrcům nevychází podle představ. Kaddáfího jednotky mají navrch. Navíc mají i výhodu letadel. Jakýkoli hukot na nebi tak spouští mezi povstalci poplach.

Reportáž a vstup Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

Přes rostoucí únavu si ale nikdo strach nepřipouští. Velitel raketové čety Masúd al-Buejsa ví jasně, na čem je: „Prostě ho musíme porazit. Buď vyhrajeme, nebo zemřeme. Žádná cesta zpátky neexistuje. Tohle by nám Kaddáfí nikdy neodpustil.“


Nedávné boje ve městě Brega se strhly o obrovský ropný terminál. Ten teď pracuje na omezenou kapacitu, většina zaměstnanců byli cizinci a ti teď kvůli bojům ze země utekli. Ropa by přitom pro povstalce mohla být vítaným zdrojem příjmů. Rafinérie sice funguje, přilehlý přístav ale zeje prázdnotou. „Přístav je normálně otevřený. Mám nahlášený příjezd tří lodí z Itálie, ale už týden od nich nemám zprávy. Asi se sem bojí,“ myslí si vedoucí směny v přístavu Brega Džaballa al-Musmarí.

  • Povstání v Libyi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2377/237675.jpg
  • Boje v Libyi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2377/237678.jpg
  • Povstání v Libyi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2377/237674.jpg