18 mrtvých při přestřelce drogových gangů v Mexiku

Mexiko - Nejméně 18 lidí bylo zabito v severovýchodním Mexiku při přestřelce mezi soupeřícími drogovými gangy. Podle agentury AP vedení státu Tamaulipas, kde v pondělí ke střetu došlo, více podrobností neuvedlo. Přestřelka ve městě Abasolo se odehrála měsíc po podobném střetu v nedalekém městě Padilla, kde bylo rovněž zabito 18 lidí. Většinu z nich tvořili náhodní kolemjdoucí.

Tamaulipas je jedním z dějišť války mezi konkurenčními drogovými kartely z Mexického zálivu a Zetas. Ovšem informace o násilnostech v některých malých městech jsou velmi sporadické. Místní obyvatelé pak raději zůstávají doma a informace si předávají jen společenskými sítěmi, například Twitterem.

I tentokrát se zpráva o přestřelce v Abasolo rozšířila o několik hodin dříve, nežli ji potvrdily vládní zdroje. Někteří varovali další připojené, aby zůstali doma. Vzhledem k permanentní hrozbě od drogových gangů tamaulipaské sdělovací prostředky často násilnosti zpravodajsky ignorují docela.

Do boje proti drogovým kartelům v Mexiku bylo od nástupu prezidenta Felipeho Calderóna do úřadu v prosinci 2006 nasazeno kolem 50 000 příslušníků mexické armády. Přesto si násilí spojené s drogami za poslední čtyři roky vyžádalo už přes 35 000 obětí na životech.

Přepadení konvoje převážející vězně - osm mrtvých

Konvoj převážející dva vězně v severním Mexiku přepadli neznámí ozbrojenci, jejichž palba zabila jednoho vězně a sedm policistů. Dalších šest policistů a druhý vězeň byli zraněni. Útočníci přijeli v neděli večer ke konvoji ve dvou desítkách vozidel u města Guasave ve státě Sinaloa a začali okamžitě střílet. „Hlídková vozidla byla zničena. Byl to prakticky masakr,“ prohlásil generální prokurátor. Na místě podle něho zůstalo na 1 200 prázdných nábojnic.

Tři policejní vozidla mířila do metropole státu Sinaloa Culiacánu. Ozbrojenci na ně pravděpodobně čekali v úkrytu u dálnice. Policisté nejprve palbu opětovali, ale pak se dostali do soustředěné střelby z více vozidel. Úřady v Sinaloe se potýkají s aktivitami drogového kartelu ze Ciudad Juárez v sousedním státě Chihuahua. V pondělí byl dopaden šéf operací kartelu Zetas v jižním státě Oaxaca, podle něhož údajně čtyři drogové organizace v oblasti uzavřely jakýsi pakt o neútočení.

Kromě juárezského kartelu jde ještě o organizace Beltrána Leyvy a rodinného klanu Arellano Félix. Čtveřice kartelů má společného nepřítele v mocné konkurenční organizaci ve státě Sinaloa - jeho šéfem je jeden z nejhledanějších zločinců na světě Joaquín Guzmán přezdívaný Chapo (Prcek). Odborník na obchod s drogami Jorge Chabat upozornil, že existenci dohody je těžké prokázat, ale není překvapivá. „Je normální, že se kartely v jistý čas snaží spojit, jelikož by bylo iracionální bojovat proti každému,“ vysvětlil strategii zločinců.

Skupinu Los Zetas vytvořili v 90. letech dezertéři z elitní vojenské jednotky, které „zaměstnal“ drogový kartel z Mexického zálivu. V samostatný drogový kartel se přeměnili před několika lety. Kromě obchodování s drogami se skupina věnovala také únosům a krádežím pohonných hmot. Gang je ale znám především svými krutými praktikami.