Japonci opravili zemětřesením rozpáranou silnici za 6 dní

Ibaraki - Z Japonska přicházejí i dobré zprávy. V záplavě informací o nebezpečné radiaci, poničené elektrárně a zničených městech po zemětřesení a tsunami se objevila fotografie, která je svědectvím, že Japonci se do obnovy poničené země vrhli s pílí jim vlastní. Jen šest dní potřebovali na to, aby opravili zemětřesením potrhanou silnici, která spojuje Tokio s postiženou prefekturou Ibaraki na severu Japonska.

Stopadesátimetrový úsek silnice u města Naka v postižené prefektuře Ibaraki zemětřesení z 11. března roztrhalo na kusy. Už dnes je ale silnice úplně nová. Zdobí ji hladký asfalt. Stavaři zahájili práce na silnici už 17. března, tedy šest dní po zemětřesení. A přesně tolik dní také trvalo, než postavili zbrusu novou vozovku. Ta je tak důkazem obětavosti a pracovitosti Japonců, kterou nepoznamenala ani přírodní katastrofa.

Svět věří, že se Japonsko navzdory mnohamiliardovým škodám a odhadovaným více než 20 tisícům obětí přírodní pohromy brzy opět postaví na nohy.

To takoví čeští cestáři by si z těch japonských mohli vzít příklad. Když loni v létě horko a slunce na 122. kilometru dálnice D5 vytvořily poblíž Boru u Tachova nebezpečné vybouleniny, dálnice byla v jednom směru šest týdnů neprůjezdná. Stavbaři museli přitom opravit jen 15 metrů vozovky.