Pravda o Mexickém zálivu - horší, než jsme čekali

Washington - Před víc než rokem vybuchla v Mexickém zálivu těžební věž Deepwater Horizon. V následujících třech měsících svět v hrůze sledoval, jak se do moře valí z poškozeného vrtu ropa. Nakonec jí ve vodě skončilo na 760 milionů litrů. Odborníci se nemohli shodnout, jak velký dopad to bude mít na životní prostředí. Teď se zdá, že reálnější jsou bohužel spíš ty špatné scénáře.

Obrovský výbuch na hlubinné vrtné plošině byl vidět ze vzdálenosti 56 kilometrů. Jedenáct lidí zahynulo. Plošina hořela 36 hodin, pak se potopila. Selhala všechna bezpečnostní opatření a z vrtu začala unikat ropa, do oceánu jí vytekly stovky milionů litrů.

„Sledujeme nárůst uhynulých delfínů. U států Mississippi a Alabama jsme byli zvyklí nacházet jednoho nebo dva. Teď jich máme patnáct. Nejhorší je, že to jsou malí delfíni, kteří se narodili předčasně nebo zemřeli těsně po narození,“ říká Moby Solanji z Institutu pro výzkum mořských savců.

Mexický záliv: rok po katastrofě (zdroj: ČT24)

Že se skutečně „něco děje“ si nejdřív všimli obyvatelé amerického pobřeží. Hlavně rybáři poslední rok nedělají téměř nic jiného, než že nadávají ropným těžařům. „Podle mě jsou výsledky úniku ropy jasně rozpoznatelné. Zasažené jsou močály. Viděl jsem ropné skvrny na čerstvě nakladených vejcích, ubylo potěru, naše úlovky ryb jsou menší, je míň měkkýšů i krabů,“ zlobí se rybář Dan Skermetta.

Vědci teď zkoumáním a odebíráním vzorků docházejí ke stejnému závěru. Pobřežní vody jsou velmi silně zasažené. Ropné skvrny nerozfoukaly hurikány ani si s nimi neporadila sama příroda. Podařilo se sice vyčistit pobřeží, tam ale dorazila jen malá část nečistot. Většina uniklé ropy klesla na dno. „Ze břehu vypadá voda v zálivu krásně – je úžasně modrá. Problém ale je, když vezmete ponorku a podíváte se, co je pod hladinou. Tam už není nic krásného. Dno je zdevastované a depresivní místo. Kdyby ho mohl vidět každý, hned by mu došlo, jak vážná katastrofa to je,“ upozorňuje profesorka georgijské univerzity Samantha Joyeová.

Ekologové i někteří vědci obviňují vládu společně s těžaři, že se snaží následky katastrofy bagatelizovat. Využívají prý podivné statistiky a výzkumy, které mají veřejnost přesvědčit, že dopad na životní prostředí není tak velký, jako ve skutečnosti. „Zaznamenali jsme velké rozepře ve vládě i mezi jejími odborníky. Mnozí nebyli spokojeni, jak byla interpretována jejich zjištění. Měl jsem pocit, že se nejvyšší místa otáčejí zády a nevadí jim, že pravda je jiná, než říkají oficiální prohlášení,“ zlobí se John Hocevar z organizace Greenpeace.

I ti, kteří berou závěry ekologů s velkou rezervou, uznávají, že znečištění Mexického zálivu je dnes obrovské. Ropa narušuje celý ekosystém a ohrožuje celé pobřeží Spojených států – když nebude ve vodě život, statisíce lidí přijdou o práci. Fond pro odškodnění, který založil provozovatel vrtu – společnost BP – nebude stačit na uspokojení všech žadatelů. Škody, které ropa mohla napáchat, se dají počítat do nekonečna.

Rybářů a dalších lidí existenčně závislých na čistém moři jsou statisíce. Podobný je ale počet těch, kteří zase pracují v ropném průmyslu. A ti by nejraději viděli, kdyby v moři rostly nové těžební věže. „Ekonomika je velmi slabá. Musíme znovu začít vrtat a nastartovat obchody. Palivo je teď tak drahé, že dusí veškeré podnikání. Když nezačneme těžit, budeme mít obrovské existenční problémy všichni,“ varuje obyvatel Louisiany James Guerineau.

Ekologie a ekonomika jsou teď na americkém jihu nejčastější témata bouřlivých diskusí. Zkušenost s tragédií tankeru Exxon Valdez ale ukazuje, že trvá až čtyři roky, než se projeví celý dopad nehody na podmořský život. Pokud je tedy teď v Americe vidět jen čtvrtina problému – nechtějí místní rybáři ani domýšlet, jak by jejich loviště mohla vypadat za další tři roky.

  • Zničené dno Mexického zálivu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2539/253832.jpg
  • Zničené dno Mexického zálivu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2539/253843.jpg
  • BP autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2297/229621.jpg