Do vesmíru chci létat i dál, říká astronaut s Krtkem

Mys Canaveral - Je to trochu smutné; ten start si skoro ani nepřejeme, protože až přijde, bude to opravdový konec. Tak reagoval americký astronaut Andrew Feustel v rozhovoru pro ČT před dnešním startem Endeavouru na skutečnost, že raketoplán vyrazil na svou poslední misi. Feustel nicméně nakonec přiznal, že jsou skvělý tým a že se na let moc těšil.

Donedávna přitom ještě nebylo jasné, zda posádka odstartuje v nynějším složení. Velitel Mark Kelly je totiž manželem kongresmanky Gabrielle Giffordsové, která přežila s těžkým zraněním lednový atentát v Arizoně. „Nevěděli jsme, jestli zůstane naším velitelem,“ říká Feustel o muži, s nímž posádka trénovala více než rok a půl. „Osmnáct měsíců je dlouhá doba a je těžké někoho nahradit v poslední okamžik před startem - zvlášť když se jedná o velitele, který celou posádku řídí.“ Kelly nakonec zůstal.

Feustelova manželka Indira sice není kongresmanka, její matka zato pochází ze Znojma. Právě manželčiny dětské vzpomínky inspirovaly Feustela k tomu, aby vzal na palubu raketoplánu kuriózního pasažéra – populární českou figurku Krtka. Ten by měl po návratu z oběžné dráhy propagovat vědu a vesmírný výzkum u svých dětských fanoušků.

Rozhovor Michala Kubala s Andrewem Feustelem (zdroj: ČT24)

Astronaut Drew Feustel:

„Moje práce je létat do vesmíru, a to se pořád snažím dělat. A budu i dál.“

„Jsme manželé 20 let a za tu dobu jsem viděl několik knížek, které si žena četla jako malá. Tahle postavička byla v mnoha z nich, takže jsem o existenci Krtečka věděl,“ říká astronaut. Letět s nějakým neobvyklým předmětem nebo plyšákem do vesmíru přitom podle něj nebývá tak neobvyklé: „Všichni využíváme příležitost vzít si do vesmíru nějaké zajímavé, potřebné a vtipné předměty.“

NASA posvětila Krtkovu cestu

Ke Krtkově cestě do vesmíru dostal Feustel dokonce posvěcení z nejvyšších míst NASA. Někteří členové přípravného týmu se ale nad neobvyklým nákladem přece jen pozastavovali. „Několik se jich ptalo, co to je. Tu postavičku vůbec neznali. Tak jsem se jim snažil vysvětlit význam a důležitost Krtečka. Myslím, že tuhle malou a roztomilou postavičku oceňují,“ usmívá se Feustel. Na počest manželčiných českých kořenů už před dvěma lety vezl do vesmíru českou vlajku a Nerudovy Písně kosmické. Ty na palubě podle něj fungovaly jako pohádka na dobrou noc. Když na konci dne recitoval anglický překlad jedné z básní, zbytek posádky usnul. Feustel doufá, že úryvky z knížky o Krtkovi a raketě dopadnou o něco lépe.

Feustel: Moje práce je létat do vesmíru

Jde o předposlední start amerického raketoplánu vůbec - do důchodu pošle vesmírné stroje na konci června Atlantis. Jak bude americký vesmírný výzkum pokračovat potom, se zatím neví. O své budoucnosti nemá jasno ani Feustel; věří ale, že na oběžnou dráhu nevyráží naposled. Vždy snil o cestě na Měsíc, tento program ale vláda Baracka Obamy zastavila. V úvahu by pro Feustela mohly přicházet dlouhé pobyty na mezinárodní vesmírné stanici. Ty by ale zahrnovaly dva až tři roky tréninku v USA, Rusku a v Japonsku, o čemž by se nakonec musel dohodnout s rodinou.

To jsou ovšem daleké cíle. Teď na Floridě nevypadá budoucnost NASA nijak zářivě. Kennedyho středisko hledá cesty, jak přežít. Nejpesimističtější odhady předpovídají, že o práci jenom tady přijde polovina ze 13 tisíc zaměstnanců. S nimi by odešly zkušenosti, které na světě nemají obdoby, poznamenává washingtonský zpravodaj ČT Michal Kubal.

Hlavním cílem šestnáctidenní mise Endeavouru je dopravit na Mezinárodní vesmírnou stanici magnetický spektrometr sloužící k pátrání po antihmotě.