Arabský pátek se znovu neobešel bez krveprolití

Damašek – Tisíce lidí se dnes tradičně po pátečních modlitbách sešly v arabských zemích k protivládním demonstracím. Syřané demonstrují v Damašku, Banijásu, Kámišlí a v Hamá, na severu země protestují Kurdové. Z Homsu, Sanamínu a dalších míst je hlášena ostrá palba do demonstrantů, zahynulo nejméně 21 lidí; v Tallu policisté dav rozháněli slzným plynem. V jemenském Saná se jako obvykle konala oddělená shromáždění stoupenců a odpůrců prezidenta Alího Abdalláha Sáliha.

Syrská opozice svolala své stoupence do několika měst a vyzvala je, aby se na znamení mírumilovného protestu dostavili s olivovými větvičkami a odhalenou horní polovinou těla. Podle svědků byla dnešní demonstrace v Banijásu vůbec největší od začátku nepokojů v zemi. Ty si od března vyžádaly podle ochránců lidských práv přes 800 mrtvých, z nichž zhruba 100 jsou vojáci a policisté.

Vojáci s podporou tanků dnes zaútočili na město Maarat Numan na severozápadě země, střelba byla slyšet i v Banijásu, Kámišlí, Hamá a dalších místech. Syrská armáda se po šestidenním působení začala stahovat z města Talkalach u hranice s Libanonem. Podle režimu vojáci město zklidnili a ukončili tamní chaos. Ochránci lidských práv ale tvrdí, že vojáci zabili několik lidí a další pozatýkali.

Jemenský prezident připouští předčasné volby

Podle jemenského prezidenta Sáliha by se politická krize měla řešit předčasnými volbami. Opozice ho od počátku protestů v únoru vyzývá, aby odstoupil. Sálih to odmítal, ale nejnověji údajně přistoupil na dohodu s opozicí. Její podpis je ohlášen na neděli a dokument předpokládá, že Sálih odstoupí do 30 dní. Před svými stoupenci dnes ale prohlásil, že by se věci měly řešit vyhlášením předčasných prezidentských voleb. Jemenské nepokoje si vyžádaly už 180 mrtvých.