Bin Ládina dostal i superpes v neprůstřelné vestě

Washington – Členem obrněného komanda amerického námořnictva, které zabilo v Pákistánu bib Ládina, byl i pes jménem Cairo. Ten je teď ve Spojených státech titulován jako nejstatečnější pes vůbec. Do akce v Abbottabádu šel „po zuby ozbrojen“, a to nejen svými skvělými zvířecími smysly, ale také speciální neprůstřelnou vestou za 30 tisíc dolarů (půl milionu korun).

Belgický ovčák Cairo byl jedním z prvních, kdo pronikl až k bin Ládinovi. Spolu se svým psovodem se spustil z vrtulníku. Jakmile komando vtrhlo do vily šéfa al-Káidy, Cairo vyrazil v neprůstřelné vestě na výzvědy. Díky kameře, kterou měl na sobě, tak měli vojáci přehled, jak to v domě vypadá. Psovod mu pak dával do vysílačky tiché povely. 

Cairo měl na sobě vestu, která chrání před střelami z ručních zbraní. Speciální oblek má v sobě zabudovanou i kameru s nočním viděním nebo obousměrnou vysílačku. Psovod tak slyší, co se na místě děje, ale může také psovi dávat povely. 

Psí ochranné vesty dodává americkým zvláštním silám kanadská společnost K9 Storm. Její zakladatel Jim Slater řekl, že vyrábět vesty pro psy ho napadlo, když jako strážce ve věznici společně se svým psem potlačoval vzpouru. Tehdy si uvědomil, že zatímco on má na sobě nejmodernější ochranné vybavení, jeho psí partner Olaf šel do akce „nahý“. 

Psi válečníci

Americká armáda užívá v bojích cvičené psy už od druhé světové války a dodnes jsou významnými pomocníky. Jsou to zvědi, strážci, stopaři i záchranáři. Významně pomáhají i při práci s výbušninami. Od druhé světové války působili psi v korejské válce, ve válce ve Vietnamu, v Perském zálivu, Iráku i Afghánistánu. Americká armáda využívá hlavně německé ovčáky, labradory, belgické ovčáky, dobrmany nebo knírače. 

Asi nejslavnějším válečným psem je kříženec německého ovčáka jménem Chips. Byl vůbec prvním psem, který za druhé světové války sloužil v zámoří. Spolu se třetím pěším plukem bojoval v Africe, Francii, v Německu i v Itálii. Když byl se svým plukem na Sicílii, vytrhl se svému psovodovi a vrhl se do nepřátelského bunkru. Tady zneškodnil jednoho muže, další pak donutil, aby z bunkru vylezli a vzdali se Američanům. V 90. letech byl o Chipsovi natočen film.

Pes Chips
Zdroj: ČT24/military.com