Kosmonauta ve volném vesmíru potrápilo slzející oko

Mys Canaveral – Kosmonauti z raketoplánu Endeavour si mohou odškrtnout další ze svých plánovaných výstupů do volného kosmu. Dnes do něj vystoupili potřetí za šest dní. Strávili tu sedm hodin, během kterých splnili vše, co měli – rozšířili kapacitu elektrické sítě Mezinárodní vesmírné stanice a vylepšili také robotické rameno. A to přesto, že kosmonaut Andrew Feustel ve volném vesmíru bojoval se slzivým okem.

Kosmonaut Andrew Feustel dnes mohl při výstupu do volného vesmíru prohlásit známou větu: „Houstone, máme problém“. Trápilo ho totiž slzející oko. Feustel nicméně ve skutečnosti prohlásil: „V pravém oku mě to bodá jako blázen.“ A i když by se mohlo zdát, že slzející oko je jen taková banalita, ve stavu beztíže to kosmonauta pěkně potrápilo. Slzy totiž nemohou normálně stékat. Nakonec se mu ale podařilo podrbat se o popruh v helmě, což mu prý velmi pomohlo.   

Dvojice kosmonautů Andrew Feustel a Michael Fincke měli ve volném vesmíru za úkol namontovat na ruskou část orbitálního komplexu kabely, které do něj přivedou více energie. Prodloužili také dosah robotické paže na vesmírné stanici. Instalovali rovněž bezdrátové antény. 

Pro Feustela byl dnešní výstup do volného prostoru šestým a pro Finckeho již osmým. Astronauty z Endeavouru čeká ještě jedna pracovní směna ve volném vesmíru. Na zem by se měli vrátit 1. června.   

Výstupu předcházelo speciální cvičení. Většinou totiž astronauti noc před výstupem tráví v kyslíkové komoře, aby se snížil obsah dusíku v jejich krvi. Feustel s Finckem měli stejného efektu dosáhnout pomocí padesátiminutového cvičení ve skafandrech, po kterém následoval stejně dlouhý odpočinkem.

Vydáno pod