Belgická církev odškodní oběti pedofilních kněží

Brusel – Belgická církev dnes slíbila, že odškodní oběti sexuálního zneužívání kněžími. Církev dnes rovněž za sexuální skandály přiznala odpovědnost. Ve Vatikánu se proti belgickým kněžím chystá vznést obvinění hned 80 obětí. Koncem března belgický parlamentní výbor doporučil vytvořit arbitrážní komisi, která by určila odškodnění pro oběti, jejichž případy jsou již promlčeny.

„Biskupové a další církevní hodnostáři si jsou vědomi své morální odpovědnosti a zavazují se obětem poskytnout finanční zadostiučinění podle jejich potřeb,“ uvedla dnes v prohlášení belgická církev. 

Loni v dubnu po sérii sexuálních skandálů v církvích Irska a Německa, musel odstoupit Bruggský biskup Roger Vangheluwe poté, co se přiznal, že v 70. a 80. letech zneužíval nezletilého synovce. 

Později se speciální komisi vedené dětským psychiatrem přihlásilo téměř 500 dalších obětí zneužívání kněžími. Komise zaznamenala případy od 50. až po 80. léta. A i když je už většina zločinů promlčena, církev přesto přiznává odpovědnost. 

Už 80 obětí oznámilo, že popožene Vatikán před belgickou justici, aby získaly odškodnění. „Svatý stolec má obrovskou moc, papež chce být příkladem. Ať se této zodpovědnosti zhostí,“ prohlásil jeden z právníků obětí pedofilie kněží.

Vydáno pod