Trump postaví v Gruzii dva mrakodrapy

Tbilisi – Po ekonomické krizi a nedávné válce s Ruskem se Gruzie konečně dočká optimističtějších vyhlídek. Miliardář Donald Trump se zde rozhodl postavit dva mrakodrapy. Gruzie se tak stane takovým Singapurem Kavkazu. Navíc se tím i politikům v zemi podaří nastartovat skomírající hospodářství. Plán amerického boháče investovat v jejich zemi, považují za jakési světlo na konci temného tunelu.

V Gruzii budou stát dvě čtyřicetipatrové budovy

„Byla jsem v New Yorku, když tento záměr oznámili, a věřte mi, že ho nepřipravili ve spěchu. Lidé z Trumpovy firmy strávili v Gruzii velmi mnoho času a vše detailně analyzovali. Došli k tomu, že jsme zajímavý trh, příští Singapur nebo Dubaj,“ podotkla gruzínská ministryně financí Vera Kobaliaová. Tbilisi očekává, že jen letos do země přiteče miliarda dolarů. První odvětví, která mají nastartovat hospodářství, jsou energetika a turistický průmysl. Na budoucí růst sází i Trump. V Tbilisi a Batumi chce vystavět dvě čtyřicetipatrové budovy.

Donald Trump miláčkem Gruzie (zdroj: ČT24)

Raketový rozvoj je ale stále spíš jen snem gruzínských politiků. Peníze z ciziny zatím nepřitekly a investoři si své plány ještě mohou rozmyslet. Rozložení sil v zemi je i téměř tři roky po válce s Ruskem a faktickém odtržení dvou provincií velmi křehké. Vložit sem peníze ekonomové pokládají za dost riskantní počin. I proto je Trumpův projekt přijímán s nadšením a bez výhrad.

„Jsem si jistá, že díky mrakodrapu naše město zkrásní. My potřebujeme mnohapatrovou budovu s hotelem a kancelářemi. Určitě úžasně zapadne do panoramatu metropole,“ řekla obyvatelka Tbilisi Lianna Zhurzhulianiová. Námitky, jak se asi bude u zachovalého historického centra vyjímat obří stavba ze skla a betonu, odpovědní za přikyvování valné části veřejnosti neřeší. Jsou nadšení, že se protřelý obchodník Trump rozhodl investovat u nich. Předpokládají, že po něm přijdou další podnikatelé a vytvoří pracovní místa, která země zoufale potřebuje.