Španělsko chce odškodné po unii, a ne po Němcích

Bratislava –  V Košicích byl hospitalizován pacient se střevní bakterií E. coli. První testy ale ukázaly, že se nejedná o nebezpečnou mutaci, která se šíří v Německu a dalších zemích. Po nákaze už zemřelo 30 lidí. Zatím se stále neví, co je zdrojem infekce. Podezření na španělské okurky a zeleninové klíčky se vyvrátilo. Španělsko chce nyní odškodné za to, že lidé přestali kupovat zdejší zeleninu. Náhradu škody ale nebude požadovat po Německu, které okurky označilo za zdroj nákazy, nýbrž po Evropské unii.

V košické nemocnici dnes ve vážném stavu hospitalizovali pětadvacetiletého pacienta. Ten má problémy s ledvinami a má také špatný krevní obraz. Do Košic ho včera večer převezli z prešovské nemocnice.

„Přítomnost bakterie E. coli ve stolici pacienta byla zjištěna v prešovské nemocnici, zatím však není známé, o jaký kmen přesně jde. Pacientovi jsme udělali další odběry a odeslali biologický materiál na mikrobiologické vyšetření,“ informovala mluvčí Univerzitní nemocnice Louise Pasteura Jaroslava Oravcová.

Telefonát Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Předběžná expertiza pak vyvrátila, že by u tohoto pacienta šlo o nebezpečnou mutaci bakterie E. coli. Podle dosavadních testů se pacient nakazil patrně jiným kmenem bakterie E. coli než nebezpečným typem EHEC. Čeká se ale ještě na výsledky dalších testů.

Po nákaze nebezpečným typem střevní bakterie E.coli (EHEC) zemřelo v Německu už 29 lidí, jeden člověk přišel o život ve Švédsku. Zatím se neví, odkud se infekce rozšířila. Testy vyvrátily, že by zdrojem nákazy byly luštěninové či zeleninové výhonky nebo španělské okurky.

Španělská vláda dnes oznámila, že nebude chtít odškodné po Německu, které mylně označilo španělské okurky za nositele bakterie. Madrid ovšem o finanční náhradu požádá Evropskou unii. Prohlásil to dnes v Berlíně náměstek španělské ministryně zahraničí pro EU Diego López Garrido. Evropská komise přitom už informovala, že dá na odškodnění zelinářů 210 milionů eur.

Madrid už dříve vyčíslil škody pro španělské zemědělce na 200 milionů eur týdně. Garrido nevyloučil, že někteří farmáři se budou domáhat individuálního odškodnění u německých soudů.