Zavahrí je novým šéfem al-Káidy

Káhira - Novým šéfem teroristické sítě al-Káida se stal Egypťan Ajmán Zavahrí. Nahradil Usámu bin Ládina, jehož Američané začátkem května zabili. Zavahrí byl druhým nejvyšším mužem organizace a v těchto dnech slaví 60. narozeniny. Zavahrí opakovaně vyzval muslimy ke svaté válce proti Západu a USA. Je prý ještě radikálnější než Usáma bin Ládin, podle odborníků ale nemá bin Ládinovo charisma a někteří soudí, že je více kontroverzní a není zcela přijatelný pro všechny proudy al-Káidy.

V dokumentu, vydaném velitelstvím al-Káidy a zveřejněném na webových stránkách radikálů, se také oznamuje Zavahrího jmenování: „Po ukončení konzultací oznamuje hlavní vedení al-Káidy, že velení organizace převzal šajch doktor Ajmán Zavahrí, dopřej mu Bůh úspěch.“

Prohlášení al-Káidy:

„Budeme pokračovat v džihádu proti odpadlíkům, kteří útočí na islámskou zem, a proti jejich vůdci, křižácké Americe i jejímu pomocníkovi Izraeli. Budeme proti nim bojovat všemi svými silami a vyzýváme k tomuto boji (islámský) národ. Použijte všechny prostředky a bojujte, dokud všechny invazní armády nevytlačíte z islámské země a dokud na ní nezavládne (islámské právo) Šaría.“

Americké komando bin Ládina zabilo 2. května při přepadu jeho skrýše v Pákistánu. Dočasným vůdcem al-Káidy byl ještě v květnu jmenován jeden z členů vedení této skupiny, Egypťan Sajf Ádil. Připisují se mu atentáty na americká velvyslanectví v Tanzanii a Keni v roce 1998 a výcvik teroristů v Afghánistánu a Somálsku. Jeho jmenování bylo podle některých jenom testem toho, zda je pro členy al-Káidy přijatelné, aby skupinu vedl někdo, kdo nepochází na rozdíl od bin Ládina z kolébky islámu - z Arabského poloostrova.

Vystudovaný lékař Zavahrí je nyní nejhledanějším mužem planety, na jeho dopadení je vypsána odměna 25 milionů dolarů. Měl údajně poslední slovo v útocích z 11. září 2001 v USA. Hledán je také kvůli pumovým atentátům na americká velvyslanectví v Africe v roce 1998 a kvůli řadě dalších teroristických útoků po celém světě. Podle všeho se nyní skrývá někde na afghánsko-pákistánském pomezí.

Ajmán Muhammad Rabí Zavahrí se narodil v káhirském předměstí Maadí 19. června 1951 v prominentní rodině lékařů a učenců. Jeho otec Muhammad byl lékárníkem a profesorem chemie, matka Umajma Azzamová pocházela z bohaté rodiny.

Již ve 14 letech se Zavahrí zapojil do aktivit zakázaného Muslimského bratrstva, což je nejstarší islamistická skupina v arabském světě. O rok později byl zatčen a po popravě ideologa bratrstva Sajjida Kutba v roce 1966 se rozhodl „převést jeho myšlenky do života“.

V 70. letech stál za vznikem extremistické Organizace islámské svaté války zvané též Nový džihád.

V roce 1974 Zavahrí dokončil káhirskou fakultu medicíny a o čtyři roky později získal diplom ve specializaci chirurgie. Oženil se s Azzou Nuvaríovou, která tehdy v Káhiře studovala filozofii a se kterou měl postupně několik dcer a jednoho syna.

Od roku 1997 se pravděpodobně skrývá v Afghánistánu či Pákistánu.

V únoru 1998 vyhlásil s bin Ládinem fatvu proti Američanům vytvořením Světové islámské fronty džihádu proti Židům a křižákům. Ještě před útoky al-Káidy na americké ambasády v Keni a Tanzanii v srpnu 1998 jeho Nový Džihád splynul s al-Káidou. Zavahrí byl pak v dubnu 1999 v Egyptě odsouzen v nepřítomnosti za aktivity spojené s Novým džihádem k trestu smrti.

V prosinci 2001 byl Zavahrí údajně zraněn při náletu amerických letadel na oblast podzemního pevnostního systému Tora Bora na východě Afghánistánu. Při útoku údajně přišly o život Zavahrího žena Azza a tři dcery. V lednu 2006 byl málem zabit při americkém náletu na pákistánskou vesnici Damadola, kde se měl údajně nacházet.