Lukašenkův režim zatýkal opoziční aktivisty a blokuje jejich servery

Minsk – Slzným plynem včera běloruská policie zakročila proti opozičním aktivistům, kteří se v počtu několika stovek shromáždili v centru Minsku. Podle zahraničních novinářů zároveň policisté desítky lidí zadrželi. Do minských ulic dnes režim prezidenta Alexandra Lukašenka vyslal tisíce policistů v obavách z demonstrací při příležitosti oslav Dne nezávislosti. Úřady také blokovaly internetové opoziční stránky, aby znemožnily organizování protestů skrze počítačovou síť.

Mezi zadrženými je i bývalý běloruský prezident Stanislav Šuškevič, který agentuře AFP řekl, že mu policisté na čtyři hodiny odebrali doklady, když se vlakem vracel do Minsku z litevského Vilniusu, kde byl při příležitosti návštěvy americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové. Spolu s ním prý policie zadržela i skupinu studentů mířících do běloruské metropole. „Je jasné, že nám chtěli zabránit v účasti na demonstraci svolané přes internet,“ prohlásil exprezident.

Navzdory těmto opatřením se v centru metropole shromáždilo podle agentury AP až 800 odpůrců režimu. V duchu nejnovější opoziční taktiky lidé přicházeli bez transparentů a v rámci „mlčenlivého protestu“ o sobě dávali vědět pouze rytmickým tleskáním. Na pouhý tento „potlesk“ pak policisté reagovali zadržením mnoha osob - oficiálně s odůvodněním, že narušují pořádek či blokují veřejné prostranství.

Desítky zatčených na protivládní demonstraci (zdroj: ČT24)

Běloruská skupina na ochranu lidských práv Vesna tvrdí, že v Minsku bylo včera zatčeno více než 200 demonstrantů a že podobné protesty se odehrávaly nejméně v šesti dalších městech.

Lukašenko: Svrhnout vládu si nenecháme

Při příležitosti Dne nezávislosti se v neděli v Minsku konala vojenská přehlídka: defilovalo na 3900 vojáků i obrněná technika. Přehlídky se zúčastnily i oddíly ruské armády včetně raketových vojsk. Prezident Alexandr Lukašenko v projevu před několikatisícovým shromážděním označil protesty proti své osobě za pokusy o svržení vlády. „Pokoušejí se zopakovat u nás barevné revoluční scénáře,“ prohlásil Lukašenko v narážce na revoluce, které se v letech 2003–2004 odehrály v jiných postsovětských republikách – v Gruzii růžová a na Ukrajině oranžová.

„Chtějí nás srazit na kolena, ale to se jim nepodaří,“ řekl Lukašenko, oblečený do vojenské uniformy. Již dříve běloruský prezident, jenž bývá označován za posledního evropského diktátora, varoval opoziční aktivisty, že proti nim zakročí s maximálním důrazem.

V Bělorusku se v posledních měsících prudce zhoršila hospodářská situace, vláda devalvovala běloruský rubl a skokově zdražila pohonné hmoty a některé potraviny. Výrazné zhoršení životní úrovně, provázené výpadky v zásobování, zvýšilo obavy režimu, že k opozičním aktivistům se připojí dosud mlčící většina obyvatel, která se v minulosti spoléhala na dotace ze státní pokladny.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ČTK/AP