Do řeky Yellowstone vyteklo přes 150 tisíc litrů ropy

Laurel (USA) – Z ropovodu společnosti ExxonMobil uniklo do řeky Yellowstone v americkém státě Montana skoro 160 tisíc litrů ropy. Ta znečistila několik desítek kilometrů vodního toku a donutila úřady k dočasné evakuaci několika stovek obyvatel, kteří žijí na jejím břehu. Příčina havárie se teprve vyšetřuje. Světoznámý národní park Yellowstone ale ropa neohrozí, protože od místa úniku leží proti proudu.

ExxonMobil tvrdí, že už místo havárie izoloval, hasiči se únik ropy snaží minimalizovat pomocí bariér a materiálů, které látku absorbují. Guvernér Montany Brian Schweitzer se nechal slyšet, že ti, kdo jsou za únik zodpovědní, budou muset řeku Yellowstone dát znovu do pořádku. Společnost ExxonMobil prý úniku hluboce lituje. „Na úklidu budeme intenzivně pracovat. Zůstaneme, dokud to tu nedokončíme,“ uvedl místní správce společnosti Jeb Montgomerey. 

Podle AP postupovala ropná skvrna rychlostí asi 10 kilometrů za hodinu, zatím ale není jasné, jak daleko se dostane. Řeka Yellowstone se totiž krátce poté, co opouští Montanu, vlévá do veletoku Missouri, dopad havárie by tak mohl být mnohem větší. 

Reportáž Katariny Fagošové (zdroj: ČT24)

Správce povodí Yellowstone se bojí hlavně o ryby, situaci navíc zhoršuje fakt, že je řeka právě teď rozvodněná: „V řece je teď hodně vody a to ryby žene na mělčiny podél břehu. Pokud se na ně dostane ropa, mohlo by jim to ucpat žábry a zabít je to,“ uvedl informační manažer pro rybaření v městečku Billings, kde došlo k úniku.