Cukrovkou ve světě trpí 366 milionů lidí, každých sedm vteřin na ni někdo zemře

Londýn - Cukrovkou ve světě trpí 366 milionů lidí. Mezinárodní federace pro diabetes na svém dnešním jednání v Lisabonu hovořila o šokujícím výskytu této nemoci, z níž se stává epidemie a na niž každých sedm vteřin umírá jeden člověk. Organizace doporučila, aby se experti začali zabývat konkrétními opatřeními, jak situaci řešit. Nejdříve by to mohli být odborníci na chronické choroby, kteří budou jednat příští týden v OSN. Má se posílit financování výzkumu a péče o diabetiky má být poskytována i v malých klinikách.

Kvůli cukrovce umírá každoročně 4,6 milionu lidí a zdravotní systémy stojí léčba této nemoci každý rok 465 miliard dolarů (8,3 biliony korun). Do těchto údajů jsou zahrnuty oba typy onemocnění diabetem. Za posledních 30 let se výskyt tohoto onemocnění víc než zdvojnásobil. Někteří z odborníků spojují zvyšování počtu nemocných se všeobecně stárnoucí populací a také s přibýváním obézních lidí.

Asi 28 milionů lidí má Alzheimerovu nemoc, aniž to lékaři poznali

Asi 28 milionů lidí trpí Alzheimerovou chorobou nebo jinými formami demence, aniž by je u nich lékaři rozpoznali. Představuje to zhruba tři čtvrtiny z 36 milionů osob na světě, které některou z těchto nemocí mají. Uvádí to zpráva, kterou dnes zveřejnila londýnská organizace Alzheimer's Disease International (ADI).

Podle ADI považuje řada lékařů demenci za běžnou součást stárnutí, a proto u pacientů nemá podezření na Alzheimerovu chorobu. Nemocní lidé tak nemají přístup k lékům, které by jim mohly pomoci. Přitom zahájení správné terapie už v brzké fázi nemoci může podle ADI výrazně zlepšit vnímání, nezávislost a kvalitu života pacientů. Ve vyspělých zemích se podle ADI podaří včas rozpoznat nemoc u 20 až 50 procent pacientů.

Organizace konstatuje, že by díky včasnému rozpoznání Alzheimerovy choroby bylo možné ušetřit asi 10 000 dolarů (179 000 korun) na pacienta. Podle odborníků jsou léky potlačující příznaky Alzheimerovy choroby tím účinnější, čím dříve se je podaří nasadit.