Evropská komise bude rozhodovat o zavedení kontrol v Schengenu

Brusel – Evropská komise dnes předložila návrh na reformu schengenské dohody, ten dává nově komisi právo rozhodovat o kontrolách hranic. Dosud přitom měly takové rozhodnutí ve své pravomoci státy. Proti této změně protestovaly některé země EU, především Německo, Francie a Španělsko.

Dosud se směly obnovovat kontroly osob na hranicích jen v případě teroristické hrozby či po dobu velkých politických, sportovních a dalších mimořádných událostí v zemi. O zavedení kontrol přitom rozhodovaly samy státy. Napříště ale budou muset takové země zažádat Brusel a ten k tomu teprve vydá, nebo nevydá povolení. 

Komise opatření obhajuje argumentem, že tak ochrání právo Evropanů na svobodné cestování před jednostrannými rozhodnutími vlád. 

To kritizují především Německo, Francie a Španělsko. Francie a Itálie už na jaře naznačovaly přání obnovit hraniční kontroly kvůli přílivu přistěhovalců z Tuniska a Libye přes Itálii. Komise tak musela po nátlaku ustoupit a připustit v nových pravidlech, že důvodem pro obnovení kontrol na hranicích budou i imigrační vlny.