Bomba zranila čtyři vojáky na hranicích Srbska a Kosova

Priština - Čtyři vojáky mezinárodních sil KFOR zranil dnes výbuch nastražené bomby u přechodu Jarinje na hranicích Kosova a Srbska. Podle mluvčího KFOR je zranění nejméně jednoho z vojáků vážné. Během srážek u přechodu byli zraněni střelbou či slzným plynem také kosovští Srbové.

Bělehradská média informují o šesti zraněných během odpoledních srážek kosovských Srbů se silami KFOR na severu Kosova. Konflikt vypukl poté, co mezinárodní jednotky pro Kosovo začaly prosazovat oficiální dohodu mezi Bělehradem a Prištinou, podle níž mají kosovské orgány převzít oba pohraniční přechody na kosovsko-srbském pomezí. To ale kosovští Srbové, na jejichž teritoriu přechody leží, rozhodně odmítají.

Po několikatýdenním neúspěšném vyjednávání proto vojáci KFOR dnes ráno odstranili jednu z barikád, kterou kosovští Srbové blokují přístup na hraniční přechod Jarinje. Zadrželi přitom čtyři místní Srby, kteří barikádu hájili, pátý unikl a byl ošetřen po zasažení slzným plynem v srbské Rašce. Poté vojáci uzavřeli nedaleký ilegální přechod mezi Srbskem a Kosovem po vedlejších cestách.

Kosovští Srbové však o něco později vybudovali opodál novou barikádu na silnici k Jarinje, takže přechod je nadále neprůjezdný, a kolem tří desítek vojáků KFOR a jejich pěti obrněných vozů se shromáždil dav asi 1500 Srbů. Srbové poté začali na vojáky házet kamení, ti odpovídali střelbou gumovými projektily a slzným plynem.

Jiní vojáci KFOR ráno obsadili a ostnatým drátem zatarasili nedaleký ilegální přechod po polních cestách, kterým do srbské enklávy v Kosovu proudilo neproclené zboží a zásoby.

Kosovský hraniční přechod
Zdroj: ČT24

Násilí se podle AFP vyhrotilo po výbuchu podomácku vyrobené bomby, která zranila pět vojáků KFOR, z toho jednoho vážně. Byl přepraven do nemocnice vrtulníkem. Vojáci odpověděli palbou ostrými, zraněn byl nejméně jeden Srb.

Dnešní akce byla dalším pokusem mezinárodních sil zprovoznit přechody Jarinje a Brnjak mezi Srbskem a Kosovem. Přechody dlouho ovládali kosovští Srbové bez jakéhokoli vlivu kosovské vlády. Ta se pokusila v létě na základě dohody mezi Prištinou a Bělehradem přechody převzít a vyslala na ně policisty a celníky, pokus ale vyvolal okamžité nepokoje. Kosovští Srbové vybudovali na hlavních silničních tazích barikády a kosovské úřady se stáhly. V polovině září učinili kosovští celníci za podpory policistů unijní mise EULEX nový pokus přechody převzít a obsadili je pomocí vrtulníků.