Australanky budou bojovat v první linii

Melbourne – Austrálie se přidala k zemím jako Kanada, Nový Zéland nebo Izrael a zrušila ženám veškerá omezení pro nasazení v bojových jednotkách. Australanky tak budou moci sloužit ve speciálních silách a plnit nebezpečné vojenské mise, které dosud mohli vykonávat pouze muži.

Austrálie se stává čtvrtou zemí na světě, která zrušila zákaz nasazení žen v bojích na frontě. Takové opatření umožní ženám získat v armádě velící funkce a bojovat po boku mužů v první linii – třeba v Afghánistánu, kde má Austrálie přes 1 500 vojáků – nejvíce ze zemí, které nejsou členem severoatlantické aliance.

„Všechny role v armádě budou určeny na základě zásluh a fyzických a intelektuálních schopností, nikoliv na základě pohlaví. Tato reforma je logickým vyústěním názoru, že všichni členové australské společnost jsou si rovni,“ říká australský ministr obrany Stephen Smith.

Australská armáda má 60 000 příslušníků, z toho 8 000 je žen, které mohly dosud vykonávat asi 93 procent úkonů. Vojáci elitních jednotek musí absolvovat vyčerpávající pochody, musí projít přísnými testy psychické odolnosti a v těžkém terénu nosí až 80 kilogramů nákladu. Australská vojenská akademie tak nyní zkoumá fyzické možnosti žen.

„Naše ženy slouží v ponorkách už od roku 1998. Ani Spojené Státy nebo Velká Británie toto ještě nezavedli. V tomto je Austrálie oproti jiným zemím napřed,“ pochvaluje si pracovnice australské vojenské školy Kathryn Spurlingová.

Australanky se dostanou do první linie (zdroj: ČT24)

Zavedení změn do praxe bude chvíli trvat. Podle vládního plánu budou Australanky moci doplnit řady svých mužských kolegů v bojových liniích nejdříve za pět let.

Vydáno pod