Polsko potvrdilo zadržení dvojce mužů podezřelých z útoků na IKEA

Varšava – Polská policie zadržela dva muže podezřelé z bombových útoků na obchodní domy IKEA a vydírání švédského řetězce. Informaci potvrdil policejní mluvčí. Od května do září dvojice umístila osm náloží v Německu, Belgii, Nizozemsku, Francii a Česku, přičemž 6 jich explodovalo. V německých Drážďanech výbuch lehce zranil dva lidi. Muži zároveň dělali vše pro to, aby se nepřišlo na zemi jejich původu. Polská policie dnes potvrdila včerejší neoficiální informaci deníku gazeta.pl o tom, že dvojici zadržela. Motivem jejich činu byly zřejmě finanční problémy. Oba muži jsou nyní ve vazbě a vyšetřovatelé zjišťují, zda měli spolupracovníky. Hrozí jim až deset let odnětí svobody.

Podle informací polské policie byli pachatelé ve věku 39 let údajně zadrženi v Kujavsko-Pomořanském vojvodství na severu země. Jeden z mužů byl již dříve zadržen kvůli drogám. Druhý působil jako manažer v síti hypermarketů a ovládá čtyři světové jazyky. „Díky svým profesním zkušenostem ví, jak fungují velké firmy a má dobré technické znalosti,“ potvrdil mluvčí polské policie Mariusz Sokolowski.

Podle mluvčího šlo o obtížný případ právě z toho důvodu, že se pachatelé snažili zakrýt veškeré stopy vedoucí do Polska. „Využívali moderní technologie, přejížděli tisíce kilometrů, různým způsobem se snažili vše zamaskovat,“ uvedl Sokolowski. Zadržení se dobře vyznají v elektronickém bankovnictví. Zakládali konta a kontrolovali, zda výkupné už přišlo. „Záměrně vybírali místa, která jsou daleko od Polska, aby budili co nejmenší podezření. Maximálně komplikovali svou identifikaci,“ doplnil polský policejní prezident Andrzej Matejuk.

Na dopadení dvojice se podílelo několik set vyšetřovatelů; v závěrečné fázi se připojil Europol a policejní složky ze zemí, kde k výbuchům došlo. Poté, co položili nálož v obchodním domě v Praze-Zličíně, žádali šest milionů eur (přes 149 milionů korun) výkupného a hrozili, že pokud se dodání peněz opozdí, budou výbuchy i jinde.  

Muži zákona u zadržených našli velké množství důkazů: laptopy, mobilní telefony, simkarty nebo latexové masky a paruky. V tomto maskování je zachytily kamery v obchodech, které terorizovali. „Tyto důkazy jednoznačně dokládají, že tito muži mají na svědomí výbuchy a že žádali výkupné,“ potvrdil televizi TVN24 Matejuk.

Podle deníku Právo mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták sdělil, že jednu z klíčových informací, které přispěly k odhalení a zadržení dvojice Poláků, poskytli polským kolegům čeští detektivové ÚOOZ. Odmítl ale prozradit, o co konkrétně šlo. „Mohu potvrdit, že díky dobré spolupráci s českou policií došlo k jednoznačnému přelomu ve vyšetřování,“ uvedl ředitel Hlavního vyšetřovacího úřadu Andrzej Maruszczak.

„Nálože byly čím dál silnější, a tak existovalo vážné nebezpečí pro zdraví a život mnoha lidí, byla to hra o čas,“ uvedl Sokolowski. Policisté v různých zemích, kde se tyto případy staly, mezi nimi zpočátku neviděli souvislost. Nicméně polští policisté se dostali k informacím, díky
nimž se ukázalo, že celou sérii výbuchů jde spojit.