Z potopené lodi se zachránilo dalších 13 uprchlíků

Jakarta - Nákladní loď zachránila u indonéské Jávy 13 uprchlíků. Ti v moři strávili dva dny, když se potopila jejich přetížená loď. Byli ve vodě a přidržovali se plovoucích trosek. Podle záchranářů jsou dehydrovaní, ale budou v pořádku. Z lodi, která vezla odhadem 220 až 250 běženců a ke dnu šla za bouře, se i s nimi zachránilo jen 49 lidí. Jde o uprchlíky z Iráku, Íránu, Afghánistánu a dalších zemí, kteří chtěli do Austrálie.

Stará loď měla kapacitu 100 lidí. Každý z uprchlíků toužících se dostat do Austrálie zaplatil 2 500 až 5 000 amerických dolarů. Záchranné operace, do nichž se zapojilo pět lodí a dva vrtulníky, maří až pětimetrové vlny a špatná viditelnost.

Běženci se chtěli dostat na australský Vánoční ostrov, který leží 2 600 kilometrů od břehů Austrálie a 300 kilometrů od Indonésie. Australské sdělovací prostředky dnes napsaly, že posádka a kapitán indonéské lodi si navlékli záchranné vesty a nechali své pasažéry na pospas moři, když se dřevěná loď začala na rozbouřeném moři potápět a poté se rozlomila asi 90 kilometrů od indonéského ostrova Jáva.

Z potopené lodi se zachránilo dalších 13 uprchlíků (zdroj: ČT24)