Irácká vláda žádá vydání Hášimího

Bagdád - Irácký premiér Núrí Málikí vyzval autonomní Kurdy na severu země, aby vydali sunnitského viceprezidenta Tárika Hášimího. Převážně šíitská vláda v Bagdádu na něj vydala v pondělí zatykač a obvinila ho, že na její politiky najímal vražedná komanda. Hášimí to popírá. Americký viceprezident Joe Biden vyzval vládu, aby spory mezi dvěma větvemi islámu urovnala. Bílý dům se obává další vlny sektářského násilí.

Irácký premiér Núrí Málikí dnes vyzval vedení iráckého Kurdistánu, aby vydalo sunnitského viceprezidenta Tárika Hášimího, který se v Kurdistánu ukrývá před justicí. Je na něj vydán zatykač za údajnou spoluúčast na terorismu. Málikí na tiskové konferenci prohlásil, že Hášimí musí být souzen. 

„Vyzýváme vládu kurdské oblasti, aby plnila své povinnosti a vydala Hášimího justici. Nebudeme trpět žádné vměšování do záležitostí iráckého soudnictví,“ řekl. 

Hášimí ale podíl na plánování a podpoře útoků odmítá, o své pravdě chce přesvědčit i soud, ovšem jen pokud proces bude probíhat v Kurdistánu.