Vědci radí: Jezte čokoládu, vyvarujete se mrtvici

Stockholm – Pro milovníky čokolády teď přišla ze Švédska dobrá zpráva. Místní vědci nabádají veřejnost, aby se sladká pochoutka jedla více. Umí prý totiž zachraňovat lidské životy. Vědci zjistili, že mezi ženami, které si čokoládu dopřejí častěji, je výskyt mozkové mrtvice až o dvacet procent nižší než u těch, které si hlídají postavu a nemlsají.

Zatímco někomu se při pohledu na čokoládu sbíhají sliny a s její konzumací neotálí, někdo si ji zas radši odpustí, aby se vyvaroval dietním chybám. Švédští vědci teď zjistili, že látky obsažené v kakau, ze kterého se čokoláda vyrábí, mají léčivé účinky. Zvlášť teď, v době Vánoc, je to pro mnohé příjemná zpráva. „Zkoumali jsme spojení mezi konzumací čokolády a cévními mozkovými příhodami u žen, které tuhle pochoutku jedly. Zjistili jsme, že u těch, které si čokoládu pravidelně dopřávaly, výrazně kleslo riziko mrtvice,“ vysvětlila profesorka, Institutu přírodních věd Susanna Larssonová.

Výzkumu se zúčastnilo více než třiatřicet tisíc žen ve věku od 49 do 83 let. Během roku 1997 vyplňovaly dotazníky o tom, co jedí a jak často. Vědce zajímalo šestadevadesát druhů jídla včetně čokolády. Po deseti letech se pak k tomuto výzkumu vrátili a do teď ho analyzovali. Vědci zjistili, že 1 549 účastnic výzkumu od té doby prodělalo mrtvici, tak začali hledat souvislosti s přijímanou potravou. Vyšlo jim, že milovnice čokolády měly o pětinu méně mozkových příhod než ženy, které si ji odpíraly. 

Čokoládou proti mrtvici (zdroj: ČT24)

„Věříme, že je to díky flavonoidům obsaženým v kakau. Jedná se o druh polyfenolů, které působí jako antioxidant a snižuje riziko oxidace cholesterolu. Zjistili jsme, že také snižuje vysoký krevní tlak, který je častou příčinou mrtvice,“ potvrdila Larssonová. Důležité je ale i dávkování snědené čokolády. Aby měla na zdraví prokazatelný vliv, musely jí ženy sníst nejméně 66 gramů týdně, obsah kakaa v ní přitom ale nemusí být nijak velký. „Věděli jsme, že tam musí být nějaké biologické mechanismy, díky kterým čokoláda snižuje riziko cévní mozkové příhody. Vlastně by bylo pro nás velkým překvapením, pokud bychom žádnou souvislost neobjevili,“ dodala profesorka.