Walesa Havlovi: Bez tebe by se nám nepodařilo rozbít Sovětský svaz

Praha/Varšava - Představitel boje proti komunismu v Polsku Lech Walesa dnes poděkoval osudu za to, že mu dovolil poznat nejznámějšího československého disidenta Václava Havla. Walesa, první nekomunistický prezident Polska po roce 1989, se takto vyjádřil před odletem na Havlův pohřeb v polském rádiu TOK FM.

„Děkuji, že mi osud dovolil tě poznat, děkuji, že jsi nás podpořil, bez tebe by se nám nepodařilo rozbít Sovětský svaz,“ vzkázal Havlovi Walesa. Bývalá polská hlava státu se od 70. let postupně stala vůdčí osobností boje proti komunistické diktatuře v Polsku, později stála v čele Solidarity, první nezávislé odborové organizace v komunistickém bloku.

„Musím příteli prokázat poslední službu,“ prohlásil Walesa, který na rozloučení s posledním československým a prvním českým prezidentem zastupuje současnou polskou hlavu státu Bronislawa Komorowského. „Byl takový milý a hodný, bude nám trochu chybět, ale evidentně na druhé straně ho bylo více potřeba,“ dodal.

Na Havlův pohřeb přijela z Polska, kde měl Václav Havel mnoho přátel z dob komunismu, delegace v čele s předsedou Senátu Bogdanem Borusewiczem. Mimo něho a Walesy se s Havlem přijel rozloučit i někdejší premiér Tadeusz Mazowiecki. Všichni smuteční hosté z Polska před rokem 1989 působili v disentu.

Vydáno pod