Lékaři v Belgii provedli úspěšnou operaci obličeje

Gent - Lékaři univerzitní nemocnice v Gentu úspěšně provedli jako první v Belgii transplantaci obličeje. Na světě je to devatenáctá operace tohoto druhu. První částečnou transplantaci obličeje provedli lékaře ve Francii v roce 2005. Belgický tým lékařů před týdnem obličej zesnulého dárce transplantoval znetvořenému pacientovi, kterému chyběly rty, ale také svaly a nervy.

Po Francii a Španělsku se Belgie stává třetí evropskou zemí, kde plastičtí chirurgové úspěšně zvládli transplantaci obličeje. Operace trvala dvacet hodin a podílelo se na ní 65 lékařů. „Pacientovi se daří nad míru dobře. Dokonce řekl i pár slov a dokázal se i napít a to pouze 6 dní po operaci. To je mnohem dříve, než jsme doufali,“ podotýká hlavní chirurg lékařského týmu Philip Blondeel.

Devětačtyřicetiletý Belgičan měl těžce znetvořený obličej. Chyběli mu rty, ale také svaly a nervy. Muž si nepřál zveřejnit své jméno, chce i s rodinou zůstat v anonymitě. „Neměl kůži na centrální části obličeje, od očí až po krk. Všechno bylo pryč. Když žijete téměř rok, kdy nemůžete mluvit, polykat anebo dýchat, tak rozdíl po operaci je pak neuvěřitelný. Jen si to představte, je to velký okamžik,“ dodal Blondeel.

Pacient bude brát velké množství léků do konce života. Po transplantaci obličeje vždy existuje velké riziko, že tělo nové tkáně a orgány odmítne. Na světě se přesto povedlo dát nový obličej už devatenácti pacientům. Tým Belgických chirurgů doufá, že provede až 6 podobných transplantací ročně.

Celosvětově uznávaným specialistou v oboru je český lékař Bohdan Pomahač. Jeho tým jako první ve Spojených státech dokázal transplantovat celý obličej už třikrát. A v říjnu loňského roku úspěšně vrátil pětašedesátiletému Američanovi obě ruce, o které přišel před 9 lety kvůli krevní infekci.

Lékaři v Belgii provedli úspěšnou operaci obličeje (zdroj: ČT24)