Vojenský prokurátor vyšetřující nehodu u Smolensku se postřelil

Varšava - Polský vojenský prokurátor, který vyšetřoval úniky informací o letecké nehodě, při níž v roce 2010 zahynul tehdejší prezident Lech Kaczyński i řada dalších čelných představitelů Polska, se postřelil do hlavy. Mikolaj Przybyl se o sebevraždu pokusil během tiskové konference, na níž průběh vojenského šetření obhajoval. Nejde ani tak o smolenskou tragédii, ale o korupci v polské armádě. Przybyl je při vědomí a jeho život není v ohrožení.

Przybyl svolal dnes na 10. hodinu mimořádnou tiskovou konferenci, během níž panovala silná nervozita. Prokurátor před novináři obhajoval své kolegy, na něž padlo podezření, že porušili zákony v souvislosti s vyšetřováním úniků informací týkajících se letecké katastrofy u západoruského Smolensku. Při ní před necelými dvěma lety zemřel tehdejší polský prezident Lech Kaczyński a dalších 95 lidí.

Prokurátor odmítl, že by vojenská prokuratura v Poznani prováděla odposlechy telefonních hovorů novinářů, kteří se zabývali mimo jiné i smolenskou tragédií. Odposlechy novinářů podle něj nejsou, novináři je pouze manipulováno. Przybyl byl na tiskové konferenci viditelně rozčilený, přerušil ji a novináře požádal, aby místnost opustili, že si potřebuje odpočinout. Potom padl výstřel. Novináři ho našli v kaluži krve. Prokurátor byl převezen do nemocnice. Jeho stav je prý stabilizovaný a není v ohrožení života. Má poškozenou levou tvář, mozek zasažen nebyl.

Mikolaj Przybyl
Zdroj: ČT24

Plukovník Przybyl byl zástupcem vojenského prokurátora v Poznani, která se věnuje především hospodářské trestné činnosti v armádě, což znamená, že jde tedy o korupci. Sám plukovník těsně před pokusem o sebevraždu řekl, že jde o poměrně velké částky a že vojenská prokuratura ví o korupci v armádě. Smolenská tragédie samozřejmě hraje určitou roli, ale v tuto chvíli jde především o odposlechy, prověřování a o vyšetřování korupce v armádě.

Podle deníku Gazeta Wyborcza vojenská prokuratura v Poznani bez potřebného rozhodnutí soudu žádala od telefonních operátorů, aby odtajnili obsah textových zpráv novinářů a prokurátorů. Przybyl dnes tvrdil, že informace, které unikly do médií, zhoršovaly spolupráci mezi Polskem a Ruskem. „Bráním čest vojenských prokurátorů a soudců, kteří jsou popisováni jako anachroničtí a neschopní,“ prohlásil Przybyl. Podle něho bylo na straně poznaňské vojenské prokuratury ohledně vyšetřování úniků informací do médií vše v pořádku.

Mikolaj Przybyl, polský vojenský prokurátor:

„Během mé práce prokurátora a později vojenského prokurátora jsem nikdy nezpůsobil Polské republice újmu. Rozhodně budu bránit čest důstojníka polské armády a prokurátora. Děkuji vám, skončil jsem a nyní prosím o pět minut přestávky, dejte mi chvíli.“

Przybyl se podílel i na vyšetřování výběrového řízení v polské armádě. Podle něj vyšetřovatelé odhalili rozsáhlou korupci a mnohamilionové škody, nadřízení ale prý byli proti.

Vrchní vojenská prokuratura obecně souhlasí se sdělením, s nímž Przybyl vystoupil na tiskové konferenci, uvedl šéf prokuratury Krzysztof Parulski. Polský generální prokurátor Andrzej Seremet dnes řekl, že některá rozhodnutí poznaňské prokuratury nebyla zcela v pořádku, nejde ale podle něho tvrdit, že prokurátoři sledovali novináře. Polského prezidenta Bronislawa Komorowského dnešní událost znepokojila.

Situací se bude mimořádně zabývat parlamentní výbor. Část poslanců už teď trvá na vzniku zvláštní vyšetřovací komise, která by se měla zabývat nejen pokusem o sebevraždu, ale i hospodařením v resortu obrany.

Mikolaj Przybyl
Zdroj: ČT24