Hackeři napadli stránky Elysejského paláce

Paříž – Hackerské sdružení Anonymous v pátek napadlo stránky kanceláře francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Informoval o tom server nouvelobs.com, podle nějž jde zřejmě o odvetu související s rozhodnutím amerických úřadů uzavřít jeden z největších světových serverů pro sdílení souborů megaupload.com. Sarkozy v prohlášení v noci na pátek rozhodnutí amerických úřadů uzavřít server přivítal s tím, že boj proti podobným serverům je nutností k zachování kulturní různorodosti ve světě.

Agentura AFP uvedla, že útok na stránky Elysejského paláce neměl dlouhé trvání. Podle webu se při vyhledávání na stránkách francouzské prezidentské kanceláře v navigační liště objevil slogan sdružení We Are Legion (Je nás mnoho). Na konci dne byl web volně přístupný a stopy pirátského útoku již nebyly patrné.

Zablokovaný server megaupload.com podle amerických vyšetřovatelů sdílením filmů a dalšího chráněného obsahu způsobil majitelům práv škodu za půl miliardy dolarů. Skupina hackerů Anonymous má ve štítu anarchistickou ikonu. Masku Guye Fawkese, vojáka, který se v roce 1605 pokusil vyhodit do povětří britský parlament i s králem, si vypůjčili z filmu V jako Vendeta, kde hlavní hrdina bojoval proti totalitní moci. Mezi jejich cíle patří velké bankovní domy, nahrávací společnosti, ale i vládní stránky mnoha zemí, včetně Nového Zélandu a Spojených států, dokonce i FBI. Po zátahu na Megaupload vyhrožují: přestáváme ctít pravidla hry, udeříme kdykoli a kdekoli.

USA zahájilo trestní stíhání vůči zakladateli služby Schmitzovi

Americké úřady jeho vedení obvinily z porušování zákonů o ochraně duševního vlastnictví. Navíc ministerstvo spravedlnosti Spojených států oznámilo, že zahájilo trestní stíhání vůči zakladateli služby Kimu Schmitzovi a několika členům firmy. Schmitz vystupuje pod jménem Kim Dotcom. On a jeho tři spolupracovníci už byli zadrženi na Novém Zélandu, po dalších třech se pátrá.

Postup amerických úřadů ale sklidil kritiku některých organizací sdružujících aktivisty za svobodu slova na internetu. Polemiku kolem případu oživil průběh zatčení sedmatřicetiletého Němce Schmitze-Dotcoma, které bylo jak vystřiženo z gangsterského filmu. Novozélandská policie na základě amerického zatykače provedla razie v desítce objektů a nakonec muže dopadla v jeho rozlehlém sídle zvaném Dotcom Mansion. Pronásledovaný se ukryl do velkého trezoru, kde byl nalezen s puškou v ruce. Policisté na místě zabavili několik luxusních aut včetně růžového Cadillacu z roku 1959 a legendární Rolls Royce Phantom. USA požadují Schmitzovo vydání, o čemž má v pondělí jednat novozélandský soud.