Čtyři představitelé Keni půjdou před mezinárodní soud

Nairobi/Haag – Čtyři vysocí keňští představitelé půjdou k Mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu, aby se zodpovídali z povolebního násilí v roce 2007. Obviněni jsou ze zločinů proti lidskosti. Dva z obviněných přitom chtějí kandidovat v nadcházejících keňských prezidentských volbách.

Ve dvou různých procesech budou souzeni ministr financí Uhuru Kenyatta s tajemníkem vlády Francisem Mutaurou, a bývalý ministr William Ruto spolu s rozhlasovým redaktorem Joshuou arap Sangem. Kenyatta a Ruto přitom v příštím roce chtěli kandidovat na prezidentský. 

Jenže místo toho se zřejmě budou před soudem zodpovídat z násilí na přelomu let 2007 a 2008. Po volbách tehdy propukly střety, které podle vyšetřovací komise vyvolali a naplánovali právě keňští představitelé. Během násilností zemřelo přes 1200 lidí. 

Násilnosti se v Keni rozhořely po prezidentských volbách v prosinci 2007, které vyhrál tehdejší prezident Mwai Kibaki. Opoziční kandidát Raila Odinga výsledky prohlásil za zfalšované. Kibaki byl nakonec vyhlášen jako vítěz voleb a stojí v čele země ve svém druhém volebním období. Odinga se stal premiérem díky zprostředkování dohody o dělbě moci Kofim Annanem, bývalým generálním tajemníkem OSN.