Americká armáda musí šetřit, odejde 100 tisíc vojáků

Washington - Z americké armády odejde 100 tisíc vojáků. Pentagon se zaměří na výcvik speciálních jednotek a vytváření malých základen po celém světě. Spojené státy chtějí během deseti let snížit výdaje na obranu o necelých 490 miliard dolarů. Konkrétní podobu škrtů oznámil šéf Pentagonu Leon Panetta. Šetřit se má začít od října.

Americká armáda musí šetřit, ke snížení počtu vojáků nutí americkou armádu rozpočtové škrty. Pentagon musí během nadcházejících deseti let zredukovat své výdaje o 487 miliard dolarů (9,4 bilionu korun). 

Podle Panetty se bude zájem americké armády přesouvat z dosavadních akcí v Iráku a Afghánistánu do jiných oblastí „národního zájmu“, zejména prý v Asii. 

V době vrcholící války v Iráku mělo americké pozemní vojsko 570 tisíc vojáků v aktivní službě. Během nadcházejícího desetiletí by tento počet měl klesnout na 490 tisíc. Kromě toho ale je ještě 205 tisíc vojáků v záloze a 360 tisíc jich slouží v Národní gardě. 

Tyto speciální týmy se staly klíčovou součástí americké vojenské strategie posledních let. Podílely se na dopadení Usámy bin Ládina, stejně jako na osvobození dvou humanitárních pracovníků v Somálsku tento týden. Speciální jednotky, které se doteď uplatňovaly právě v Iráku, budou do budoucna působit po celém světě.