Syrská armáda útočí na Homs

Damašek –  Saúdská Arábie údajně dala najevo připravenost uznat exilové vedení syrské opozice za legitimního zástupce země a ománský ministr zahraničí Júsuf bin Aláví bin Abdalláh zopakoval stanovisko Ligy arabských států (LAS), že je proti vojenské intervenci v Sýrii. Syrská armáda zahájila rozsáhlou ofenzivu na město Homs, které je centrem protivládního odporu. Ve městě zaznívají exploze a střelba. Podle Místních koordinačních výborů (LCC), které organizují protesty proti režimu, zahynulo dnes v Sýrii 135 lidí, zejména v Homsu, Hamá a provincii Dará. Údajně je mezi nimi 18 dětí a osm žen. Podle jiných zdrojů přišel o život i tucet vojáků.

Atentáty proti vládním silám byly podle jejího předsedy Ramího Abdar Rahmána spáchány v Idlibu a Mazairibu. Při prvním zahynulo po výbuchu nastražené nálože u vojenského kontrolního stanoviště šest vojáků. V druhém případě zaútočili dezertéři na autobus s vojáky, z nichž šest bylo zabito a pět zraněno.


   
Střety mezi armádními silami a protivládními povstalci vypukly v Homsu ve čtvrtek v noci ve čtvrti Karm az-Zajtún a pak se rozšířily i do dalších částí města. Podle agentury AP si vyžádaly 30 mrtvých, mezi nimiž je pět malých dětí.

Homs
Zdroj: ČT24

Rada bezpečnosti OSN dnes bude znovu jednat o Sýrii. Sejde se ještě dnes večer. Podle francouzského zástupce při OSN má navrhnout novou rezoluci, která podpoří výzvu Ligy arabských států k odstoupení syrského prezidenta Asada. Podle Damašku je to zasahování do vnitřních záležitostí země.  

Rusko navíc odpoledne oznámilo, že nepodpoří žádnou rezoluci, která by žádala rezignaci prezidenta Asada. „Jakékoli rozhodnutí o budoucím politickém uspořádání v Sýrii musí vzejít z politického procesu bez předběžných podmínek. A výzva k Asadově odchodu je takovou předběžnou podmínkou,“ řekl náměstek ministra zahraničí Gennadij Gatijev. Zatím ale není jasné, zda bude Rusko návrh rezoluce vetovat, pokud tuto podmínku nesplní.

V egyptské metropoli Káhiře dnes vtrhly desítky Syřanů do budovy syrského velvyslanectví na protest proti krvavému potlačování protestů. Dav pronikl do kanceláří v prvním a druhém patře budovy. Podle mluvčího ambasády její ostraha nebyla s to vetřelce zadržet. Velvyslanectví požádalo egyptské úřady o posílení bezpečnosti budovy.

Syrské nepokoje si vyžádaly už na 5400 mrtvých. Rima Salahhová z UNICEF dnes řekla, že je mezi nimi 384 dětí a že 380 jiných skončilo ve věznicích. Mnohé jsou prý mladší 14 let.

Po týdenní přestávce obnovili svou misi v Sýrii pozorovatelé Ligy arabských států (LAS). Prodloužili ji o měsíc, pozorovatelský tým ale opustilo 55 členů ze zemí Perského zálivu. Jejich vlády je stáhly na protest proti pokračujícímu násilí v Sýrii.