Kdo je úderným hlasem KLDR? Herečka.

Pchjongjang - Zprávy v Severní Koreji mají už dlouhou dobu svou tvář. Je jí moderátorka Lee Chun Hee. Má nenapodobitelný projev. Je plný naléhavosti, důrazu a dalších emocí jako například smutku po smrti Kim Čong-ila. Aby taky ne, je totiž původem herečka.

Čínské televizi se podařilo natočit portrét moderátorky severokorejských zpráv. Ještě donedávna o ní přitom nikdo nic nevěděl.

Pětašedesátiletá žena začínala jako herečka. Už před čtyřiceti lety, v roce 1971, ji vedení vybralo jako moderátorku pro právě začínající televizní vysílání v KLDR. Lee se rychle stala hlavní zprávařkou a svoji pozici si drží.

 

Straně se podle všeho její vystoupení líbí. Však také hlasatelka dobře rozlišuje, ke komu a jak mluví. Nepřátelé státu hlasem přímo drtí. „Tak například, když mluvím k domácím divákům, můj hlas nesmí znít, jako bych křičela. Na ně mluvím vlídně,“ vysvětluje severokorejská moderátorka.

Lee dostala několik vysokých stranických vyznamenání. Jinak o ní ale zahraničí prakticky nic neví. Mnoho let nikdo za hranicemi neznal ani její jméno, jen hlas a obličej.

Po světě vzniklo několik jejích fanklubů a dokonce i imitátorů. Když se loni více než 50 dní neobjevila na obrazovce, vyvolala tím v zahraničí spekulace o své nemoci nebo neloajalitě k režimu, který ji potrestal. Pak se ale znovu objevila a tvrdí, že chce být více za kamerou a tam předávat zkušenosti mladším kolegyním.

Hvězda severokorejské TV (zdroj: ČT24)