První žena na Blízkém východě řídí metro

Dubaj - Žena za volantem už asi nikoho nepřekvapí. Řidička metra a ještě k tomu ve Spojených arabských emirátech už ale stojí za povšimnutí. Osmadvacetiletá Miriam Al Safarová je průkopnicí v arabském světě. Stala se první řidičkou metra na Blízkém východě.

Zatímco v Saudské Arábii jsou ženy za řízení auta posílány za mříže, v Dubaji je to jinak. Mladá žena se tam stala první řidičkou metra na Blízkém východě. „Vláda stále vede ženy k tomu, aby se staly vůdkyněmi budoucnosti, a tak nás povzbuzuje, abychom se nebály vstoupit do různých oborů,“ říká Miriam Al Safarová.  

Metro v Dubaji patří k nejmodernějším na světě. Řídí ho automatický systém a řidič na provoz vlaku jen dohlíží. Fyzicky vlak ovládá jen při mimořádných událostech. Zaměstnanci jsou většinou cizinci, kteří tvoří až 80 procent obyvatel země. Vláda chce situaci změnit. Hodlá zvýšit účast vlastních občanů a zmírnit závislost na zahraniční pracovní síle. Díky tomu dostala šanci i Miriam. 

Pomáhá tak také měnit pohled na arabské ženy a jejich schopnosti. V tradičně mužských profesích se prosazují mnohem obtížněji než třeba ženy ve střední Evropě. Přitom ale Praha na svou první řidičku metra zatím čeká.

V Dubaji řídí metro žena (zdroj: ČT24)