V Ázerbájdžánu zmařili atentáty na ambasády Izraele a dalších zemí

Baku - Ázerbájdžánské bezpečnostní síly zmařily chystaný útok na velvyslanectví USA, Izraele a dalších zemí, který se plánoval s podporou Íránu. Zadržely 22 podezřelých, přičemž všichni jsou ázerbájdžánští občané. Írán podezřelé Ázerbájdžánce najímal od roku 1999. Výcvik prý podstoupili ve vojenských táborech nedaleko íránského hlavního města Teheránu, kde se údajně mimo jiné naučili, jak proniknout do střežených budov.

Ázerbájdžánské ministerstvo národní bezpečnosti v prohlášení uvedlo, že zatčení spolupracovali s íránskými revolučními gardami a chystali se na základě jejich instrukcí spáchat atentáty na „ambasády USA, Izraele a dalších západních zemí a na jejich zaměstnance“.

Podezřelí prý do Íránu předali přesné adresy velvyslanectví a zahraničních organizací v Ázerbájdžánu včetně sídla tamního zastoupení britského petrolejářského gigantu BP. Při zatýkání prý úřady objevily zbraně, munici, výbušniny a špionážní materiál.

Ázerbájdžánská kontrarozvědka již v lednu oznámila, že odvrátila teroristický útok v hlavním městě, za nímž stojí příslušníci íránské tajné služby. Atentátníci prý měli v Baku usmrtit „veřejně činné osoby cizího státu“. Místní média později uvedla, že skupina teroristů placených Íránem připravovala v metropoli Baku atentát na izraelského velvyslance a na další osoby a objekty spojené s židovským státem. Jedním z terčů útoku měl být rabinát a židovská škola v Baku.

Ázerbájdžán má s Íránem komplikované vztahy a obviňuje svého jižního souseda z exportu radikálního islámu. S Izraelem naopak režim v Baku udržuje těsné styky a bývá označován za jeho nejvěrnějšího spojence v muslimském světě. Baku dodává Jeruzalému ropu výměnou za zbraně a vojenské technologie.

Izraelský diplomatický personál se letos v únoru stal terčem atentátů nebo pokusů o ně v indickém Dillí, thajském Bangkoku a v gruzínském Tbilisi. Izrael zodpovědnost za ně připsal Teheránu.

Vydáno pod