Jednání na summitu LAS v Iráku odstartovaly exploze

Bagdád - Irácký Bagdád hostí summit Ligy arabských států (LAS). Účastní se ho generální tajemník OSN Pan Ki-mun a dorazil i kuvajtský emír šajch Šabah Al Ahmad Al Šabah, což je poprvé od irácké invaze do Kuvajtu v roce 1990. Na summitu se ale objevilo jen devět z 22 lídrů LAS. Setkání se koná za přísných bezpečnostních opatření, přesto jeho začátek poznamenaly exploze. Dva výbuchy zaznamenali podle BBC svědci poblíž íránské ambasády, jedna exploze pak měla proběhnout blízko bezpečnostní „Zelené zóny“. Zraněn nikdo nebyl. Liga Arabských států se v Iráku snaží najít mírový plán pro Sýrii. Měl by zahrnovat konec bojů, stažení vojáků z opozičních oblastí a přístup humanitárních služeb. Režim prezidenta Bašára Asada ale už předem naznačil, že žádné instrukce nepřijme.

Irák je pořadatelem tak významné schůzky arabských zemí poprvé od roku 1990 a poprvé je hostitelem jeho šíitský premiér.

Vyzvou diplomaté na summitu k zastavení násilí v Sýrii?

Na závěr by měli účastníci, mezi nimiž bude i generální tajemník OSN Pan Ki-mun, přijmout takzvanou Bagdádskou deklaraci, v níž nebude zmínka o odstoupení syrského prezidenta Bašára Asada ani o vyzbrojení syrské opozice. Naopak tam bude výzva k zastavení násilí a otevření cesty pro humanitární pomoc Syřanům.

Sýrie
Zdroj: Edlib News Network ENN/AP Photo

Sýrie dala předem najevo, že od LAS nehodlá přijímat žádné instrukce, protože liga jí na protest proti násilnému potlačování nepokojů loni pozastavila členství. Syrská opozice je ohledně mírového plánu Kofiho Annana skeptická.

Sunnity ovládané země Zálivu, jako Saúdská Arábie a Katar, doufají, že se podaří vymanit Sýrii z jejího spojenectví s šíitským Íránem. Obecně se proto soudí, že zvažují vyzbrojení syrských povstalců pro boj s Asadovými silami. Ostatní arabské státy se ale ještě zdráhají otevřeně vyzvat k takovému kroku. „Jsme postaveni před těžkou volbu - buď budeme stát za syrským lidem, nebo za ním (Asadem),“ řekl katarský premiér.

Prohlášení syrské vlády:

„Vzhledem k pozastavení členství v Lize arabských států Sýrie zachází s ostatními arabskými státy bilaterálním způsobem a nebude přijímat žádné usnesení, k němuž během summitu dojde.“

„Nejsme si jisti, jestli je to politické manévrování, nebo upřímný akt,“ řekl Louay Safi, člen opoziční Syrské národní rady. „Nemáme důvěru v současný režim. Musíme vidět, že přestali zabíjet civilisty,“ dodal. Nejméně patnáct lidí dnes přitom zemřelo při bojích mezi syrskou armádou a povstalci.

Kuvajtský emír Šabah Al Ahmad Al Šabah
Zdroj: ČT24/ISIFA

Irácký ministr zahraničí Hošjar Zibarí přiznal médiím, že summit nepřinese „nic nového“ Sýrii, pouze doplní pokračující mezinárodní diplomatické úsilí o řešení syrské krize.

Do Bagdádu přijel ve středu večer i súdánský prezident Umar Bašír, na kterého vydal zatykač Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu. Irák není signatářem ICC, teoreticky tedy není povinen mu Bašíra vydat.

Sýrie prý stále ochotna přijmout plán vyslance OSN

Syrský prezident Bašár Asad dnes potvrdil, že jeho vláda přijímá plán navržený vyslancem OSN Kofim Annanem na vyřešení krize v Sýrii. Učinil to v dopise pro uskupení pěti rychle se rozvíjejících zemí BRICS, které jednají v indickém Dillí. „Sýrie informovala Annana, že přijímá jím předložený plán, nicméně připojila i poznámky k obsahu,“ uvedl v dopise Asad bez dalších podrobností. Dodal, že ostatní země musejí okamžitě zastavit finanční podporu a vyzbrojování teroristických skupin. Konkrétně „sousední země, které poskytují přístřeší těmto skupinám a umožňují teroristické operace v Sýrii“.