Ruský vládnoucí tandem si vymění funkce, sídla nikoliv

Moskva – Říká se, že je lepší třikrát vyhořet než se jednou stěhovat. Tohoto moudra se zřejmě drží i ruský vládnoucí tandem Vladimir Putin a Dmitrij Medvěděv, kteří si po předpokládaném květnovém vzájemném prohození nejvyšších funkcí ponechají stávající rezidence a stěhovat se nebudou. Putin, který se z funkce premiéra přesune na post prezidenta, tak zůstane v rezidenci Novo-Ogarjovo, Medvěděv zůstane v Gorkách. Oznámila to dnes kremelská správa s tím, že žádná radikální přestavba rezidence nečeká a úpravy nejsou zapotřebí ani v kremelské prezidentské pracovně.

Putin se nejvyšší ústavní funkce ujme 7. května a krátce nato má novým premiérem jmenovat dosavadního prezidenta Medvěděva. Ruský prezident má oficiálně čtyři rezidence, kde svou funkci hlavy státu a vrchního velitele armády může vykonávat. Kromě kremelské pracovny a rezidence v Gorkách je to vila Bočarov ručej v Soči při Černém moři a rezidence Dolgije borody nedaleko městečka Valdaj v Novgorodské oblasti severozápadně od Moskvy. Putin ale už během svého prvního a druhého mandátu v letech 2000 až 2008 většinu své prezidentské agendy vykonával v Novo-Ogarjovu.

Po nástupu Medvěděva do funkce šéfa Kremlu se výkon prezidentské funkce přesunul do rezidence v Gorkách, mimo jiné i proto, že část reprezentačních prostor Kremlu procházela rekonstrukcí. V metropoli Medvěděv jako prezident vykonával jen zvlášť slavnostní a reprezentační ceremonie. Medvěděv také - na rozdíl od Putina - využíval i zámek Majendorf v městečku Barvicha u Moskvy.

Vydáno pod