Francouzské muslimky před rokem odhalily tvář

Paříž - Už rok nesmějí francouzské muslimky nosit burky nebo nikáby, které jim zakrývají tvář. Loni v dubnu totiž Francie jako první evropský stát zakázala zahalování obličeje na veřejnosti. Obhájci zákona tvrdí, že chrání francouzské hodnoty, podle odpůrců ale porušuje právo na svobodu vyznání.

Za nedodržení zákona hrozí pokuta až 150 eur. Soudy jich zatím udělily asi tři stovky. Malá skupina muslimek zákaz bojkotuje a odmítá se mu podřídit. Jejich případy přilákaly pozornost bohatého podnikatele a aktivisty za lidská práva Rašída Nekkaze. Těm, co se dostanou do křížku se zákonem, často pokuty platí. „Vláda si musí uvědomit, že tento zákon porušuje základní práva a svobody žen; 88 procent z nich jsou francouzské občanky a kvůli tomuto zákazu jsou odsouzené k domácímu vězení,“ říká Nekkaz.

Francouzky už rok nesmějí chodit zahalené (zdroj: ČT24)

Jednou z těch, kdo zákon bojkotují, je i 38letá Stephanie Lecuyerová. Říká, že policie ji kvůli jejímu oděvu zastavuje často i pětkrát denně. „Pokud o tom nerozhodne Evropský soud pro lidská práva, pokutu nezaplatím,“ říká kategoricky a dodává, že na život se dívá stále stejně, ať už má zakrytý obličej nebo ne. „Jednou jsem se rozhodla pro nikáb, tak si ho nechám,“ vysvětluje.

Až na Stefanii a několik desítek jí podobných ale nařízení zabralo. Potkat v ulicích Paříže zahalenou muslimku je dnes velmi těžké. Jak ale tvrdí Nekkaz, zákon ženy dodržují na úkor vlastní svobody – a to doslova. Raději než vyjít nezahalené, zůstávají podle něj za dveřmi svých domovů.