Nové jednání o íránském jaderném programu průlom nepřineslo

Istanbul - V tureckém Istanbulu proběhly po patnáctiměsíční pauze nové rozhovory o íránském jaderném programu mezi Teheránem a šesticí světových velmocí. Nové kolo rozhovorů sice nepřineslo průlom, šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová ale označila jednání v Istanbulu za užitečná. Íránský vyjednávač Džalílí podle AFP před novináři ocenil „pozitivní“ přístup zemí 5+1 během dnešních jednání a uvítal, že druhá strana si přeje „dialog a spolupráci“. Odmítl ale nabídku USA na bilaterální schůzku. Diplomaté se zároveň dohodli na konání příštího kola rozhovorů 23. května v irácké metropoli Bagdádu. Minulé setkání před 15 měsíci nepřineslo žádný výsledek.

Podle Ashtonové budou další rozhovory vedeny „krok po kroku“ a podle zásady vzájemnosti. Mezinárodní společenství je tak připraveno Írán odměnit, pokud zmírní obavy, že chce využít svůj jaderný program k výrobě zbraní. Ashtonová přitom zdůraznila, že Írán má právo na mírový jaderný program, ale „klíčovým základem“ pro budoucí rozhovory musí být Smlouva o nešíření jaderných zbraní. Šéfka diplomacie rovněž vyjádřila naději, že příští rozhovory budou konkrétnější a budou směřovat ke „globálnímu řešení“ a nastolí důvěru světa ve „výlučně mírovou povahu íránského jaderného programu“.

Teherán trvá na výlučně mírovém charakteru svého jaderného programu, velmoci skupiny 5+1 (stálí členové Rady bezpečnosti OSN a Německo) stále mají podezření, že jde o zástěrku s cílem vyrobit jadernou zbraň. Diplomaté podle agentury Reuters neočekávali od dnešního jednání žádný velký průlom.

Jednání byla obnovena po 15 měsících 

Jednání však nabízelo šanci na obnovení dialogu po 15 měsících a údajně i poslední možnost, jak odvrátit hrozbu, že by Izrael přikročil k vojenskému úderu proti íránským jaderným zařízením, aby zabránil svému úhlavním nepříteli v jaderném vyzbrojení. „Írán se k rozhovorům vrátil v lepší pozici pro vyjednávání. V provozu máme jaderné zařízení Búšehr a Fordou, kde jsme schopni obohacovat uran až na 20 procent. Díky tomu si můžeme sami vyrobit palivové tyče pro chod reaktoru,“ říká poradce íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda Abdolamir Mussavi.

Teherán stále tvrdí, že má na vlastní nukleární program právo, a podle analytiků mu v Istanbulu jde o jediné. „Zdá se, že Írán není ochotný učinit nějaké závazky. Zatím mu šlo vždy jen o to získat si nějaký čas a tentokrát to asi nebude jiné,“ uvedl Ilter Turan, politolog z turecké univerzity Bilgi. Jak ještě v Berlíně prohlásil německý ministr zahraničí Guido Westerwelle, setkání se v Istanbulu koná v době velkého napětí v regionu. „Jedno je jasné. Čas na taktizování jakéhokoliv druhu už dávno vypršel,“ zdůraznil.

Poslední kolo rozhovorů se konalo loni v lednu a skončilo bezvýsledně. Agentury DPA proto ještě před jednáním uvedla, že za úspěch istanbulské schůzky se bude považovat už dohoda o příštím kole rozhovorů nebo harmonogram dalšího postupu.

Inspektoři MAAE po návratu z Íránu
Zdroj: ČT24