OBRAZEM: Severokorejské masy slavily narozeniny Kim Ir-sena

Pchjongjang - Desítky tisíc Severokorejců spustily během masového ceremoniálu oslavy stých narozenin bývalého diktátora Kim Ir-sena. Z balkonu je pozdravil nový vůdce komunistické Koreje Kim Čong-un. Páteční start rakety, který měl být podle Pchjongjangu součástí oslav, Rada bezpečnosti OSN odsoudila. Raketa měla podle KLDR vynést na oběžnou dráhu komunikační družici. Krátce po startu se ale rozpadla a trosky se zřítily do moře.

Severokorejský diktátor Kim Ir-sen, který se narodil 15. dubna 1912, stál v čele své země jako premiér, prezident či generální tajemník Korejské strany práce téměř půl století. Během té doby vybudoval „Velký vůdce“ z KLDR tvrdý komunistický totalitní režim stalinského typu, který funguje i 18 let po jeho smrti. Místní propaganda vytvořila kolem Kimovy osoby i celé jeho rodiny neobvykle silný kult, po celé zemi dnes stojí tisíce jeho soch.

Ve 40. letech uplynulého století se Kim Ir-sen jako člen partyzánského oddílu dostal do Sovětského svazu, za jehož vydatného přispění se po druhé světové válce dostal k moci. Po rozdělení Korejí inicioval korejskou válku, tvrdě zlikvidoval všechny své oponenty a zavedl oficiální ideologii Čučche, kombinující marxismus, extrémní nacionalismus a ekonomickou soběstačnost. Zemřel v červenci 1994 v 82 letech, jeho tělo je od té doby vystaveno v pchjongjangském mauzoleu. Po jeho smrti se do čela státu postavil Kimův nejstarší syn z prvního manželství Kim Čong-il, kterého poté nahradil jeho syn Kim Čong-un.