Diplomatickou čtvrtí v Kábulu otřásly výbuchy a střelba

Kábul - Během dnešních sedmi koordinovaných útoků v afghánském hlavním městě Kábul byli zabiti nejméně dva ozbrojenci a zraněno bylo pět lidí. Terčem útoků, k nimž se přihlásilo radikální islámské hnutí Taliban, byl podle agentur parlament a čtvrť, kde leží řada zahraničních velvyslanectví. Podle českého ministerstva zahraničí nebyl při útocích zraněn žádný český občan. Další tři atentáty se téměř souběžně odehrály na různých místech na východě země.

Sardar Wali, obyvatel Kábulu

„Útočí na ústředí NATO, německou ambasádu, afghánský parlament, ruskou ambasádu a hotel Kábul Star, který je poblíž německé ambasády.“

Incidenty potvrdily také zdroje NATO v Kábulu, podle nichž povstalci zaútočili na sedmi různých místech. V první vlně zasáhly výbuchy hustě obydlenou vládní čtvrť Vazír Akbar Chán, kde sídlí celá řada velvyslanectví a je tu také základna NATO. Krátce poté propukla střelba a přiměla lidi na ulicích, aby utíkali do úkrytů. Rozezněly se sirény a nad několika budovami se objevil kouř. Rakety dopadaly na město něco přes hodinu, pak se dlouho ozývala střelba z ručních zbraní. Podle svědků Taliban pronikl až na hranice takzvané zelené bezpečnostní zóny. Ve čtvrti Vazír Akbar Chán sídlí i české velvyslanectví.

Útoky v Kábulu (zdroj: ČT24)

Česká republika má v Kábulu velvyslanectví, v zemi působí i vojáci. Ministerstvo zahraničních věcí České republiky nemá žádné informace o tom, že by byl někdo z českých občanů v Afghánistánu zraněn, uvedl mluvčí ministerstva Vít Kolář. Stejné informace má i armáda. „Všichni čeští vojáci v Afghánistánu jsou v pořádku a dál plní své úkoly,“ přiblížila mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Zabiulláh Mudžahíd, mluvčí Talibanu

„Tyto útoky jsme připravovali měsíce a jsou začátkem jarní ofenzívy.“

Za útoky stojí Taliban, který cílil na britské a německé velvyslanectví a sídlo NATO

K útokům se přihlásilo hnutí Taliban, jehož hlavním cílem bylo britské a německé velvyslanectví a také sídlo sil NATO v Afghánistánu. Útočníci pálili z granátometů na dům používaný britskými diplomaty v centru města a dvě rakety zasáhly strážní věž britské ambasády. Tři další rakety zasáhly supermarket nedaleko německého velvyslanectví, kam chodí cizinci často nakupovat. Afghánské sdělovací prostředky informovaly o tom, že povstalci zaútočili na komplex hotelu Kábul Star v blízkosti prezidentského paláce a také na íránské velvyslanectví.

Vojáci v Kábulu
Zdroj: ČTK/AP/Kyodo News

Podle informací AFP jsou všichni zaměstnanci britské i americké ambasády „zdraví a v bezpečí“. Totéž platí podle agentury DPA o personálu německé ambasády. Pracovníci francouzského velvyslanectví se během útoku uchýlili do podzemního bunkru a vyšli z něj až v podvečer.

Obyvatelé nahlásili zhruba ve stejné době explozi nedaleko budovy parlamentu na opačné straně města. Podle policie se tu odehrál útok, po němž následovala střelba. Právě tady policie zabila podle agentury AFP jednoho z útočníků. Jedná se o první útok v Kábulu od února letošního roku, kdy zaměstnanec afghánského ministerstva vnitra začal přímo uvnitř budovy střílet na poradce NATO a dva zabil.

Ve stejnou dobu jako v Kábulu došlo podle agentury AP také k útokům ve městech Dželálábád a Gardez na východě země. V Dželálábádu podle místní policie okupoval budovu nedaleko významné vojenské základny sebevražedný útočník. Další útok byl hlášen z hlavního města provincie Lógar Púli Alam, kde se terčem stala budova patřící školskému úřadu, v jejíž blízkosti je budova využívaná afghánskou rozvědkou.