Islandský expremiér se podílel na krizi, trest ale nedostal

Reykjavík - Bývalý islandský premiér Geir Haarde odešel od soudu bez trestu za podíl na finanční krizi. Zvláštní tribunál ho uznal vinným pouze v jednom ze čtyř bodů obžaloby. Haarde je prvním politikem na světě, který byl souzen v souvislosti s finanční krizí. Haarde se chce proti rozsudku odvolat. Tvrdí, že proces je politicky motivovaný.

Bývalý premiér Geir Haarde byl dnes sice soudem uznán vinným za podíl na finanční krizi, nedostal ale žádný trest. Během ekonomické krize zkrachovaly tři hlavní islandské banky, Haarde poté v roce 2009 rezignoval. Za podíl na krizi mu u soudu hrozil až dvouletý trest.

Soud uznal expremiéra vinným pouze v jednom bodu obžaloby, a to v tom, že včas nesvolával krizová zasedání kabinetu, čímž měl podle soudu přispět k ekonomické krizi. Obžaloba přitom vinila Haardeho, že nezajistil lepší finanční stabilitu země, zanedbal povinnosti při reformě bankovního systému a nezajistil převedení britských účtů internetové banky Icesave patřící Landsbanki na dceřinou společnost. Ve všech těchto bodech ho ovšem soud shledal nevinným. 

„Geir Haarde nebude potrestán,“ prohlásil soudce Markús Sigurbjörnsson. Haarde se přitom zodpovídal u soudu z toho, že se podílel na zhroucení finančního systému. Sám Haarde vinu odmítal, za krizi podle něj mohly samy banky, vláda se přitom snažila krizi zabránit. Haarde nyní zvažuje, že se proti verdiktu odvolá u Evropského soudu pro lidská práva.

Haardeho soudil zvláštní tribunál určený výhradně pro procesy se členy vlády. Jako vůbec první vysoce postavený islandský politik Haarde stanul před tímto 15členným tribunálem, který ustavil parlament. 

Geir Haarde:

„Podle mého názoru, a řeknu to jasně, většina soudců v případu podlehla politickému tlaku a rozhodla se poskytnout prokuratuře malou cenu útěchy, aby ospravedlnili tento pokleslý a nákladný proces.“

Po krizi v roce 2008 se na Islandu zhroutily hlavní banky, řada Islanďanů přišla o práci, o úspory i o bydlení a hodnota islandské koruny se hluboce propadla.