Mubarakovci se nesmějí ucházet o prezidentskou funkci

Káhira – Egyptská Nejvyšší vojenská rada schválila zákon, který zakazuje vysokým představitelům bývalého režimu Husního Mubaraka kandidaturu na prezidenta. Ze souboje tak vypadl bývalý premiér Ahmad Šafík a definitivně taky bývalý šéf rozvědky Umar Sulajmán. Podle volební komise mu sice chyběl potřebný počet podpisů pro kandidaturu, stále ale bylo možné, že jeho jméno schválí.

Egyptská vládnoucí Nejvyšší rada ozbrojených sil (SCAF) schválila zákon, který zakazuje nejvyšším představitelům režimu svrženého prezidenta Husního Mubaraka kandidovat v květnových prezidentských volbách.

Zákon již 12. dubna schválil egyptský parlament, teď ho potvrdila armáda. Zákon zakazuje kandidaturu všem, kdo za Mubarakovy vlády zastávali post prezidenta, viceprezidenta, premiéra, nebo vedoucí funkce v Mubarakově vládnoucí straně. 

Kvůli předpisu tak nebude moci usilovat o prezidentskou funkci expremiér Ahmad Šafík. Prezidentské volby se v Egyptě uskuteční 23. a 24. května. Armáda by po nich měla moc předat do rukou civilní vlády.