Spojené státy hlásí úbytek mexických přistěhovalců

Tijuana - Podle nové studie Mexičanů ve Spojených státech ubývá. Zjistila to nezávislá organizace Pew Hispanic Center. Čím dál víc ilegálů vracejí pohraničníci zpět, hodně lidí si tak cestu na sever nakonec rozmyslí. Změna přišla po celých čtyřiceti letech přílivu mexických přistěhovalců do země. Od roku 1970 překročilo americko-mexickou hranici celkem 12 milionů migrantů, zhruba polovina z nich legálně.

Vidina lepšího už tolik neláká. Největší migrační vlna z jedné země do Spojených států se zastavila. Změna nastala teprve nedávno, a to poprvé od roku 1970. „Ten princip, že sem lidi mohou přijít z různých částí světa, je stále živý. Jen dnes většina těch lidí přichází z oblastí na jih od této hranice,“ prohlásil Enrique Morrones, aktivista pomáhající imigrantům.

Noví Mexičané do Ameriky proudí dál - domů se jich ale začalo vracet víc. „Není pravda, že dělají práci, kterou by Američan nevzal. Nevzal by jí za takových otrockých podmínek,“ podotkl aktivista proti amnestii ilegální migrace Ira Mehlman.

Mexicko-americká hranice
Zdroj: ČT24

Americká hranice je střeženější než dřív

Příčin je víc. Patří mezi ně růst mexické ekonomiky, nižší porodnost, ale také tvrdší postup amerických úřadů vůči ilegálním běžencům. Obamova vláda od roku 2009 deportuje rekordní počty Mexičanů, kolem 280 tisíc lidí, což je o třetinu víc, než vyhošťovaly úřady za George Bushe.

Reportáž Michala Kubala a Milady McGrathové (zdroj: ČT24)

Otázka přistěhovalectví je přitom jedním z citlivých témat prezidentských voleb. Přestože je Obama vůči nelegálním imigrantům tvrdý, mají ho hispánští voliči raději než republikánského uchazeče o Bílý dům Mitta Romneyho. „Nejsem proti imigrantům, můj otec se narodil v Mexiku,“ prohlásil Romney.

I jednotlivé americké státy zesilují tlak na legalizaci pobytu. Latinos se musejí prokazovat platnými americkými průkazy. Nejpřísnější je Arizona. Přistěhovalci se ale nevzdávají. Právě arizonský zákon ženou ve středu k Nejvyššímu soudu USA.