Případ zmizelé holčičky Maddie zůstává uzavřen

Lisabon - Případ zmizelé holčičky Madeleine McCannové zůstane uzavřen. Portugalská policie prý nemá k dispozici dostatek nových věrohodných skutečností, aby žádosti britských vyšetřovatelů vyhověla. Dívka zmizela v květnu 2007 krátce před svými čtvrtými narozeninami během rodinné dovolené v jižním Portugalsku. Případ hlavně v prvních měsících provázela rozsáhlá mediální a informační kampaň. McCannovy podpořila například spisovatelka Joanne Rowlingová, fotbalista David Beckham a papež Benedikt XVI.

Hypotézy nestačí, tvrdí prokurátor

Lisabonské státní zastupitelství dnes oznámilo, že mu nebyla doručena žádná žádost o nové vyšetřování. Pro takový krok navíc neexistují žádné nové věrohodné skutečnosti. „Teprve poté, co budou k dispozici nová věrohodná fakta, může být vyšetřování znovu otevřeno. Hypotézy nestačí,“ prohlásil portugalský generální prokurátor José Pinto Monteiro. Upozornil, že existují „tisícovky“ svědectví lidí, kteří tvrdili, že dívku viděli. Vždy se ale ukázala jako falešná, dodal.

Britská policie tvrdí, že z jejího přezkoumání případu vzešlo 195 možných stop, které by měly být sledovány. Požádala proto portugalské úřady, aby případ znovu otevřely. Rodiče dívky dnes před odmítavou portugalskou reakcí práci Scotland Yardu ocenili.

Ve středu britská policie oznámila, že Madeleine může být stále naživu. Úřady také zveřejnily novou fotografii, jak by dívka v devíti letech mohla vypadat.

Portugalská policie případ odložila v roce 2008. Naopak londýnská metropolitní policie se případem stále zabývá. Portugalská policie původně její rodiče označila za podezřelé, žádná obvinění proti nim ale nevznesla. McCannovi jakákoliv obvinění ostře odmítali a tvrdili, že dívku někdo unesl.