Bojoví umělci mají vzácné poslání - dokumentovat příběhy veteránů

Kábul - Už téměř sto let používá americká armáda takzvané „bojové umělce“ k vytvoření vizuálního záznamu svých válek. Mezi nimi je i bývalý mariňák z Iráku a Afghánistánu Mike Fay. Na vlastní kůži si prošel několika boji. Sám teď dokumentuje příběhy současných válečných veteránů.

Fay zbraně vyměnil za tužky a skicáky. Bývalý mariňák pomáhá válečným veteránům v zotavení. Kresbou nejen dokumentuje jejich příběhy, ale také je zbavuje traumat.

Jeden z vojáků přišel v Afghánistánu o obě nohy a část ruky. Přesto o sobě mluví jako o jednom z těch šťastnějších. Další v přítomnosti své ženy a syna popisuje, čím ve válce prošel. „Dívám se na mou nohu a mou ruku a nedařilo se mi nasadit škrtidlo, tak jsem začal křičet na seržanta K, aby mi pomohl. Připadal jsem si k ničemu,“ podotkl válečný veterán Josh Lopez.

Válečný veterán
Zdroj: ČT24

Skici zahrnují jména a konkrétní detaily toho, co se stalo. Sám autor ví, co váleční veteráni prožívají. Jako mariňák strávil v aktivní službě přes dvacet let. Svým uměním se snaží vzbudit pozornost Američanů.

Mike Fay:

„Naše kultura umí velmi dobře zapomínat. Oslavujeme věci, které jsou často nudné, postrádají podstatu a je snadné o nich mluvit. Toto je ale těžký příběh k vyprávění.“

K nejpamátnějším dílům patří zobrazení 22letého desátníka, který kvůli výbuchu granátu přišel v Afghánistánu o oko a prodělal přes 30 operací. „Lidé potřebují vidět, nejenom slyšet to, co se děje s kluky, kteří se vrací zpátky, jaké mají typy zranění, jizev, s jakými příběhy se vracejí. Mike má úžasnou schopnost toto zachytit,“ konstatoval veterán Kyle Carpenter.

Fay začal s projektem před patnácti měsíci. Jeho díla jsou vystavena v muzeích po celé zemi. Jeho přáním je, aby příběhy válečných veteránů zůstaly lidem nejen na očích, ale hlavně v jejich paměti.

Bojoví umělci dokumentují příběhy veteránů (zdroj: ČT24)