V Srbsku se rýsuje staronová koalice

Bělehrad - Po nedělních volbách v Srbsku se rodí staronová koalice. Prozápadní Demokratická strana (DS) prezidenta Borise Tadiče se dohodla na spolupráci se socialisty bývalého prezidenta Slobodana Miloševiče. Ti ve volbách skončili třetí. Jejich spojením skončí opět v opozici vítěz voleb - pravicová nacionalistická Srbská pokroková strana (SNS). Socialisté také prohlásili, že Tadiče podpoří při druhém kole prezidentských voleb. Dvacátého května se v něm rozhodne mezi ním a šéfem SNS Tomislavem Nikoličem. Favoritem je Tadič, který vyhrál i v prvním kole.

Po nedělních volbách, v nichž zvítězila SNS s 24 procenty hlasů před vládnoucí DS, která získala 22,3 procenta hlasů, někteří analytici předpokládali, že příští vládu sestaví SNS, pokud se jí podaří do společné koalice zlákat socialisty. Ti se ale nakonec přiklonili k Demokratické straně. Podle bělehradského tisku voliči potrestali vládnoucí DS za utahování opasků, kterým strana léčila těžké hospodářské neduhy země. DS ztratila podporu 14 procent voličů.

SNS bude mít v novém parlamentu 73 z 250 křesel, DS 68 a socialisté 45 křesel. Z volební aritmetiky vyplývá, že spojenectví se socialisty žádné z dvou hlavních stran k sestavení koalice stačit nebude. Jako spojenec se jeví liberální demokraté s 20 získanými poslaneckými místy, kteří by se mohli dohodnout s DS.

Telefonát Martina Ježka (zdroj: ČT24)