Zemřel Midžrahí, jediný odsouzený atentátník z Lockerbie

Tripolis - Zemřel libyjský atentátník Abdal Basat Alí Midžrahí. Jako jediný byl odsouzený za útok na americké letadlo, které se v roce 1988 zřítilo na skotské Lockerbie. Midžrahí měl rakovinu a kvůli nemoci byl před třemi lety propuštěn z britského vězení do Libye. Podle britského premiéra Davida Camerona je úmrtí příležitostí ke „vzpomínání“ na oběti Lockerbie. Také zástupce některých britských postižených rodin vyjádřil lítost nad úmrtím Midžrahího, jehož vinu mnozí zpochybňují.

Midžhrahí ve svých 60 letech trpěl rakovinou prostaty, kvůli níž byl roku 2009 propuštěn z britského vězení do Libye. Tehdy mu lékaři dávali tři měsíce života. Po návratu se držel stranou sdělovacích prostředků a žil za zdmi rodinné vily v luxusní čtvrti Tripolisu. Většinu času prý trávil na lůžku, jen občas se s pomocí hole prošel. Jeho zdravotní stav se začal zhoršovat v posledních dnech, kdy byl hospitalizován a následně propuštěn na vlastní žádost domů. Zemřel v Tripolisu asi hodinu po poledni SELČ. Až do konce ale trval na své nevině v případu Lockerbie.

Midžrahí, který byl odsouzen za atentát na americké letadlo, byl původně libyjský agent. Letadlo společnosti PanAm na lince z Londýna do New Yorku explodovalo nad Lockerbie 21. prosince 1988. Zahynulo tehdy 270 lidí, 259 z letadla a 11 na zemi. Nejvíce obětí bylo z USA. Libyjec byl odsouzen v roce 2001 ve Skotsku k doživotí. Jeho pozdější propuštění odůvodněné humanitárními důvody nesli pozůstalí po obětech útoku těžce. Někteří žádali, aby byl znovu uvězněn a případ přezkoumán.

Midžrahí je obětní beránek, vzkazují Libyjci

Británie byla za vydání hojně kritizována, protože se objevily informace, že Midžrahího vyměnila za své ropné zájmy v Libyi. Pro mnoho Libyjců je Midžrahí hrdina a obětní beránek, jehož Západ zneužil k ovládnutí Libye. Kaddáfí Midžrahího a dalšího člena tajné služby vydal k soudu do Skotska roku 1999, aby se vyvázal ze sankcí a mohl normalizovat vztahy se Západem. V procesu byl odsouzen jenom Midžrahí, jeho kolega byl shledán nevinný.

Okolnosti případu se neobjasnily ani po Kaddáfího loňské násilné smrti. Některé kruhy v Británii a USA jsou přesvědčeny, že Midžrahí nejednal sám a že útok byl proveden na příkaz libyjské rozvědky, která údajně propašovala na palubu kufr s bombou. Hlavním svědkem proti Midžrahímu byl maltský obchodník, který řekl, že u něj Midžrahí nakoupil oděv, jehož zbytky pak byly nalezeny v kufru s bombou. Nálož doplněná rozbuškou a časovacím spínačem byla ukryta v přenosném rozhlasovém přijímači kombinovaném s kazetovým přehrávačem, který byl uložen v kufru.

Trosky letadla u Lockerbie
Zdroj: ČT24
Rozhovor s Janem Petránkem (zdroj: ČT24)