WHO varuje před nástupem obrny

Ženeva – Afghánistán a Nigérie hlásí radikální nárůst počtu případů dětské obrny. V první zmíněné zemi vzrostl počet nakažených o 220 procent, ve druhé zmíněné pak o 185 procent. Informovala o tom Světová zdravotnická organizace (WHO) s tím, že negativní trend může pokračovat, a to zejména kvůli hrozbě rozšíření dětské obrny do Číny a Indie; vedle Afghánistánu totiž lékaři zaznamenávají šíření obrny také v Pákistánu, kde vzrostl počet případů o 37 procent.

Světové zdravotnické a humanitární organizace proti obrně úspěšně bojují od osmdesátých let a její výskyt dokázaly snížit o 99 procent. Zatímco v roce 1988 bylo evidováno na 350 000 případů, v roce 2010 pak 1 352 a letos je hlášeno jen pětapadesát nových případů. Ve většině států tak byla obrna úspěšně vymýcena, problematická je pouze Nigérie a afghánsko-pákistánské hranice. Na obě oblasti WHO už dlouhodobě upozorňuje, současný nárůst je však i tak velmi znepokojivý.

„Jsme teď opravdu v bodu zlomu,“ upozornil šéf kampaně proti obrně Bruce Aylward. Očkovací týmy se totiž potýkají s nedostatkem financí. „Tím se zvyšuje riziko šíření viru, jeho odolnost a taky to významně zvětšuje hrozbu, že selžeme,“ dodává Aylward s tím, že částka, která by umožnila efektivně pokračovat v boji s touto infekcí, představuje 2,5 miliardy korun.

Dětská obrna je vysoce infekční onemocnění způsobené virem, který napadá nervový systém a během několika hodin může způsobit celkovou paralýzu. Počáteční příznaky jsou horečka, únava, bolest hlavy, zvraceni, ztuhlý krk a bolesti v končetinách. K nenávratnému ochrnutí dochází u každého dvoustého nakaženého. Pět až deset procent z ochrnutých umírá, protože jim virus znehybní dýchací svaly.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)