Čínská vláda se ženě omluvila za nucený potrat

Peking - Čínské úřady se omluvily ženě, kterou v sedmém měsíci poslaly na potrat. Feng Ťia-mej neměla peníze na zaplacení pokuty ve výši asi 128 tisíc korun za porod druhého dítěte, proto jí plod odebraly, a to v sedmém měsíci těhotenství. Tři úředníci, kteří Číňanku k interrupci donutili, přišli o práci a čelí vyšetřování. O případu se dozvěděla světová veřejnost díky snímkům matky i jejího mrtvého dítěte, které se objevily na internetu. Zásah úřadů vyvolal v zemi vlnu kritiky.

Kontroverzní čínská politika jednoho dítěte je znovu předmětem kritiky. Po zveřejnění záběrů ženy, která musela na potrat, centrální úřady oznámily, že případ prošetří. Zástupce města Ang-kchang ženu a jejího manžela navštívil v nemocnici a omluvil se jim. Řekl, že úředníci, kteří nařídili ženě interrupci, přijdou o místo. 

Manžel Feng Ťia-mej:

„Dali jí injekci a dítě se narodilo mrtvé 4. června ve 3:00 ráno. Dítě ji dostalo přímo do hlavy. Nesouhlasila s tím, popadli ji za ruku a donutili ji podepsat souhlas.“

Čínské úřady donutily 23letou Feng Ťia-mej ze severní provincie Šan-si k potratu, protože čekala druhé, „nepovolené“ dítě. Protože nemohla zaplatit pokutu 40 tisíc jüanů (128 tisíc Kč), musela podstoupit interrupci. „Rodina mi řekla, že na tom Feng není dobře. Do nemocnice nás na příkaz vlády nepustili, protože případ vyšetřují,“ řekl právník postižené rodiny.

Vyjádření radnice města An-kchang, provincie Ša-an-si:

„Vzhledem k tomu, že někteří úředníci poškodili Feng Ťia-mej a její rodinu, nabízíme upřímnou omluvu jim i veřejnosti.“

Podle zpravodaje ČT v Číně Tomáše Etzlera není tento případ ničím výjimečným, podle jeho odhadů ročně donutí čínské úřady nejméně půl milionu žen ve vysokém stádiu těhotenství k potratům. Navíc pokud se druhé dítě narodí a ženy nemají na zaplacení pokuty, úřady pak celým rodinám zabavují majetek.

Čína vyhlásila politiku jednoho dítěte před 30 lety. Země, která má v současnosti 1,34 miliardy obyvatel, kontroluje porodnost často surovými metodami, včetně nucených potratů. A i když v poslední době stále sílí kritika takového opatření, čínský prezident od něj odmítá upustit. Chu Ťin-tchao loni prohlásil, že politika jednoho dítěte zůstane nadále v platnosti kvůli omezeným prostředkům vlády na sociální služby a kvůli nedostatku přírodních zdrojů. 

I tak ale existují výjimky, kdy mohou mít rodiny i druhé dítě. Povoluje se to například etnickým menšinám nebo rodinám žijícím ve venkovských oblastech, kterým se jako první dítě narodila holčička. Ve většině provincií mohou mít druhé dítě i manželské páry, v nichž otec i matka jsou jedináčci.