Kvůli zákonu posilujícímu ruštinu hrozí na Ukrajině předčasné volby

Kyjev - Kontroverzní zákon posilující postavení ruštiny na Ukrajině vyvolal v Kyjevě pouliční protesty opozice, podle které je ohrožena svrchovanost země. Policie rozehnala asi dvoutisícovou demonstraci pomocí slzného plynu, několik osob bylo zraněno. Předseda parlamentu Volodymyr Lytvyn mezitím nabídl rezignaci. Prezident Viktor Janukovyč, jehož Strana regionů zákon prosadila, svolal mimořádnou schůzku s představiteli parlamentu a nevyloučil předčasné volby.

Ukrajinský parlament včera schválil kontroverzní zákon, který ve značné části země fakticky povyšuje ruštinu na úroveň druhého oficiálního jazyka. Bez podpisu předsedy zákonodárného sboru však zákon nemůže vstoupit v platnost. Lytvyn se zákonem nesouhlasí, a proto nabídl rezignaci, několik poslanců údajně zahájilo hladovku. „Kolegové, žádám vás, abyste zvážili mou rezignaci a rozhodli o ní,“ prohlásil šéf parlamentu Lytvyn na zasedání zákonodárného sboru. Vyjádřil pohoršení nad tím, že nebyl předem informován o tom, že v úterý bude o zákonu hlasovat parlament. Sám přitom nebyl v úterý přítomen.

Kritici zákona se obávají, že bude znamenat omezení ukrajinštiny a příklon Ukrajiny směrem k Rusku. Na protest proti přijatému zákonu začaly v noci v ukrajinské metropoli demonstrace, které podle opozice budou pokračovat. Tisícovka lidí se shromáždila u budovy, kde měl vystoupit na tiskové konferenci prezident Janukovyč. Když lidé zablokovali vstup do budovy, policie proti nim zasáhla. Demonstranti na ně házeli láhve s vodou a klacky. Na místo přijely sanitky, aby ošetřily zraněné policisty a demonstranty.

„Poté, co během mistrovství Evropy ve fotbale svět viděl usmívající se Ukrajince, teď se vrátil obvyklý obraz Kyjeva: policejní přilby, slzný plyn a obušky, které proti pokojným demonstrantům nasadila brutální a nedemokratická vláda,“ uvedl Vitalij Kličko, šéf nové opoziční strany Udar. Slavný boxer při demonstraci, jež začala už v úterý večer, utrpěl řezné zranění ruky a musel si nechat vypláchnout oči podrážděné slzným plynem.

Demonstrace na Ukrajině
Zdroj: ČTK/AP/Efrem Lukatsky

Janukovyč odložil na neurčito tiskovou konferenci plánovanou na 9:30 SELČ a svolal předáky parlamentních skupin s cílem současnou krizi vyřešit. Pokud se to nepovede, je připraven uspíšit parlamentní volby, které mají být v říjnu. „Janukovyč nevyloučil, že bude nutné přistoupit k předčasným volbám, pokud se poslancům nepodaří stabilizovat práci parlamentu,“ uvedla v prohlášení prezidentova kancelář po setkání Janukovyče s představiteli parlamentu.

Ukrajina ustupuje požadavkům Moskvy, tvrdí kritici

Působnost nového zákona se vztahuje na jazyky, které jsou mateřštinou nejméně deseti procent obyvatelstva určitého regionu. Kromě ruštiny jde také třeba o polštinu, rumunštinu, slovenštinu, jidiš nebo běloruštinu. Prozápadně orientovaní kritici se obávají, že nová právní úprava povede k dalšímu rozdělení země. Ruština je mateřským jazykem většiny obyvatel východu a jihu Ukrajiny. Podle průzkumů ale dvě třetiny Ukrajinců souhlasí s tím, aby ruština měla postavení regionálního jazyka.

Julija Tymošenková
Zdroj: ČT24

Zákon je považován za politický ústupek vůči Moskvě, která požadovala zvýšení významu ruštiny na Ukrajině. Proti posílení pozice ruštiny se postavila i vězněná expremiérka Julija Tymošenková. Její strana oznámila, že pokud vyhraje říjnové parlamentní volby, zákon zruší.