Jihokorejská rozvědka: Kim Čong-un chodí s vdanou zpěvačkou

Pchjongjang - Mladá žena, která se začala objevovat na oficiálních akcích po boku severokorejského vůdce Kim Čong-una, je nejspíš bývalá zpěvačka, ovšem vdaná. O totožnosti dosud záhadné ženy dnes na svých stránkách informoval deník The Telegraph. Podle něho se totožnosti ženy dobrala jihokorejská výzvědná služba.

Hjon Song-wol zpívala se skupinou Bochonbo Electronic Music Band a mezi severokorejským publikem byla velmi oblíbená. K jejím největším hitům patří Kroky vojáků, Miluju Pchjongjang, Ona je propuštěný voják a Jsme vojsko strany. Její popularita údajně dosáhla vrcholu v roce 2005 díky písni Znamenitá dáma, která dře jako kůň. (viz video níže)

Hjon ale postupně zmizela z očí veřejnosti, a to v době, kdy se začal Kim Čong-un naopak objevovat jako pravděpodobný nástupce svého otce Kim Čong-ila. Objevily se zvěsti, že Kim Čong-il tehdy 28letému synovi nařídil, aby svůj vztah se zpěvačkou ukončil. Ta se prý později vdala za důstojníka severokorejské armády a má s ním dítě.

Na veřejnosti se začala znovu objevovat od letošního března, kdy už ve vysokém stupni těhotenství vystoupila v Pchjongjangu na Mezinárodní den žen. Na představení byl i Kim Čong-un. „Oba se znají už od svých mladých let a zvěsti o jejich vztahu kolovaly mezi severokorejskými špičkami,“ uvedl nejmenovaný činitel jihokorejské rozvědky.

Stará láska nerezaví, zřejmě řídí státní umělce

Tajná služba tvrdí, že se dvojice poprvé dala dohromady zhruba před deseti lety, když se Kim vrátil ze studií na elitní soukromé akademii ve švýcarském Bernu. Kim sice poslechl rozkaz svého otce, ale po jeho smrti se zřejmě loni v prosinci ke své lásce vrátil. Předpokládá se, že ji v uplynulých měsících pověřil vedením státního uměleckého souboru.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo

Severokorejská média se o totožnosti ženy nikdy nezmínila, ačkoliv se objevila na jejich záběrech z řady režimních akcí. O Hjonině manželovi nejsou k dispozici žádné informace - ani jestli jsou stále v manželském svazku; stejně tak není nic známo o jejich dítěti.

Původně se spekulovalo, že žena by mohla být Kim Čong-unova mladší sestra Kim Jo-čong a že severokorejská média ji začala prezentovat jako blízkou důvěrnici mladého vůdce. Japonský odborník na severokorejské vedení Tošimicu Šigemura byl zase přesvědčen, že jde o Kimovu manželku, která teprve čeká na oficiální představení lidu.